Лавров стигао у Београд, на аеродрому га дочекао Дачић

Срна
Лавров стигао у Београд, на аеродрому га дочекао Дачић

Београд - Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров допутовао је касно поподне у Београд, гдје га је на Аеродрому "Никола Тесла" дочекао министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Лавров ће се вечерас састати са предсједником Србије Александром Вучићем.


Према протоколу, за сутра је предвиђено да Дачић и Лавров обиђу споменике совјетском војнику у оквиру Меморијалног комплекса Ослободиоцима Београда и руском дипломати Николају Хартвигу.

Потом ће Лавров са Вучићем присуствовати презентацији мозаика куполе Храма Светог Саве, чему ће присуствовати и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Планирано је да се на церемонији присутнима обрате Његова светост патријарх српски Иринеј, Вучић, Лавров и генерални директор компаније "Гаспромњефт" Александар Дјуков, те руски митрополит волоколамски Иларион.

Током дана предвиђен је и састанак Лаврова са премијером Србије Аном Брнабић, а у подне у Палати "Србија" састанак делегација Србије и Русије које предводе Дачић и Лавров, послије чега ће се њих двојица обратити медијима.

Потом је у згради Ректората Универзитета у Београду, предвиђено заједничко излагање Лаврова и Дачића, као и уручење Ордена пријатељства Дачићу у Амбасади Русије у Београду.

Мозаик на куполи Храма Светог Саве завршен је и на висини од 65 метара представља Христа у чину вазнесења на небо. Ријеч је о једном од највећих пројеката мозаичког украшавања у свијету.

Украс, тежак 40 тона, сачињен је у Москви, прављен годину дана, а онда потом превезен у Београд. Дјело је деведесет руских умјетника предвођених чувеним Николајем Мухином.

Израду је финансирала руска фирма "Гаспромњефт" са четири милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана