Lavrov: Ultimatumi koje EU daje Srbiji su krajnje nepristojni

Lavrov: Ultimatumi koje EU daje Srbiji su krajnje nepristojni 17.02.2018 22:24 | Sputnjik

Stavljanjem Srbije pred izbor "ili sa Rusijom ili sa Zapadom" Evropska unija čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize kada se društvo podijelilo.

To je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi Sputnjik.

On je u intervjuu za "Juronjuz" rekao da Srbija ima izuzetno napredne odnose sa EU i NATO-om, a ujedno ima i sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, započela je pregovore o ulasku u zonu slobodne trgovine sa Evroazijskom ekonomskom unijom i održava kontakte sa Organizacijom za kolektivnu bezbjednost (ODKB).

"Smatram da je to apsolutno normalan put razvoja spoljnih veza Srbije", rekao je Lavrov i izrazio nadu da je Zapad uvidio greške koje je načinio sa Ukrajinom, pogotovu ako se uzme u obzir da tom zemljom trenutno ne upravlja predsjednik već "radikalna vojna struja".

Istovremeno, Lavrov je upozorio da Evropska unija sa Srbijom vodi pregovore oko svih finansijskih, ekonomskih i drugih pitanja, međutim isto tako joj daje signale da u Uniju neće ući sve dok ne prizna Kosovo i u potpunosti ne preuzme spoljnopolitički vektor Brisela, što podrazumijeva uvođenje antiruskih sankcija.

"U savremenom svijetu takvi ultimatumi su krajnje nepristojni i ne priliče jednoj strukturi kao što je Evropska unija. Ako pogledate, na Balkanu ne postoji nijedna zemlja u kojoj američki i evropski ambasadori ne bi tražili da se prijateljstvo sa Rusijom prekine", istakao je ruski diplomata.

To se, kako objašnjava, najviše vidi u Crnoj Gori, sa kojom je Rusija uvijek imala dobre odnose.

"Ne razumijem zašto su se Crnogorci upleli u tu rusofobičnu kampanju. Cijela ta inicijativa da se Crna Gora što prije uvuče u NATO u suprotnosti je sa svim obećanjima, još kada se objedinjavala Njemačka, da se Alijansa neće proširiti ni centimetar", ukazao je Lavrov.

Takva politika je u suprotnosti sa zdravim razumom, budući da se na taj način na Balkanu pravi konfrontaciona zona, dodaje Lavrov, iako tvrdi da naš region neće postati bure baruta ukoliko Evropa ne prestane da žmiri na sve zločine koji se dešavaju na Kosovu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica