Лавров: Ултиматуми које ЕУ даје Србији су крајње непристојни

Спутњик
Лавров: Ултиматуми које ЕУ даје Србији су крајње непристојни

Стављањем Србије пред избор "или са Русијом или са Западом" Европска унија чини исту грешку која је довела до украјинске кризе када се друштво подијелило.

То је изјавио руски министар спољних послова Сергеј Лавров, преноси Спутњик.

Он је у интервјуу за "Јуроњуз" рекао да Србија има изузетно напредне односе са ЕУ и НАТО-ом, а уједно има и споразум о слободној трговини са Русијом, започела је преговоре о уласку у зону слободне трговине са Евроазијском економском унијом и одржава контакте са Организацијом за колективну безбједност (ОДКБ).

"Сматрам да је то апсолутно нормалан пут развоја спољних веза Србије", рекао је Лавров и изразио наду да је Запад увидио грешке које је начинио са Украјином, поготову ако се узме у обзир да том земљом тренутно не управља предсједник већ "радикална војна струја".

Истовремено, Лавров је упозорио да Европска унија са Србијом води преговоре око свих финансијских, економских и других питања, међутим исто тако јој даје сигнале да у Унију неће ући све док не призна Косово и у потпуности не преузме спољнополитички вектор Брисела, што подразумијева увођење антируских санкција.

"У савременом свијету такви ултиматуми су крајње непристојни и не приличе једној структури као што је Европска унија. Ако погледате, на Балкану не постоји ниједна земља у којој амерички и европски амбасадори не би тражили да се пријатељство са Русијом прекине", истакао је руски дипломата.

То се, како објашњава, највише види у Црној Гори, са којом је Русија увијек имала добре односе.

"Не разумијем зашто су се Црногорци уплели у ту русофобичну кампању. Цијела та иницијатива да се Црна Гора што прије увуче у НАТО у супротности је са свим обећањима, још када се обједињавала Њемачка, да се Алијанса неће проширити ни центиметар", указао је Лавров.

Таква политика је у супротности са здравим разумом, будући да се на тај начин на Балкану прави конфронтациона зона, додаје Лавров, иако тврди да наш регион неће постати буре барута уколико Европа не престане да жмири на све злочине који се дешавају на Косову.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана