Lavrov: Besmisleno govoriti o stolici samoproglašenog Kosova u UN

Srna
Lavrov: Besmisleno govoriti o stolici samoproglašenog Kosova u UN

Beograd - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je besmisleno govoriti o članstvu samoproglašenog Kosova u UN i da će Rezolucija 1244 koja ovu autonomnu pokrajinu definiše kao dio Srbije ostati na snazi sve dok Priština i Beograd ne postignu dogovor.

"Može se govoriti o stolici Kosova gdje hoćete, međutim, sve dok se ne postigne dogovor koji zadovoljava i Prištinu i Beograd, na snazi je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN koja priznaje Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohiju kao dio Srbije", naveo je Lavrov.


Šef ruske diplomatije rekao je za Betu da se Moskva ne protivi približavanju Srbije i regiona EU, ali da smatra pogrešnom politiku Brisela, koji pred zemlje kandidate za članstvo stavlja izbor — ili Rusija ili Zapad.

Uoči predstojeće posjete Srbiji, Lavrov je istakao da je Zapad pogazio džentlmenski dogovor o neširenju NATO-a prema granicama Rusije, a da sada u tu igru želi da uvuče i Balkan.

Lavrov je ocijenio da NATO želi da uvuče Balkan u proces približavanja vojne infrastrukture granicama Rusije.

"Nakon što se završio Hladni rat, bila su tri talasa širenja, i sa svakim se vojna infrastruktura Alijanse sve više približavala ruskim granicama. Sad u tu igru žele da uvuku i Balkan, postavljanjem balkanske države pred izbor - ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom", rekao je Lavrov.

On je ukazao da je isti takav izbor trebalo da napravi i Ukrajina, ali je na kraju došlo do sloma društva i države.

"Sve to je na kraju dovelo do neustavnog državnog puča, naglog povećanja uloge ekstremista, uključujući neonaciste", dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije istakao je da je Moskva zainteresovana za očuvanje istorijskih, duhovnih, kulturnih veza sa prijateljima na Balkanu, te da ne odustaje od namjere da riješi problem imuniteta svojih saradnika u Humanitarnom centru u Nišu.

Lavrov će u srijedu i četvrtak, 21. i 22. februara, boraviti u Beogradu i razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a predviđeni su i kulturni događaji, posvećeni obilježavanju 180 godina rusko-srpskih odnosa, kao i posjeta Hramu Svetog Save.

On je naveo da će teme razgovora biti bilateralni odnosi, sa akcentom na međunarodna pitanja, situaciju u Evropi i na Balkanu, te rješavanje kosovskog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana