Лакетић : НАТО није тровао само уранијумом

Агенције
Лакетић : НАТО није тровао само уранијумом

Београд - Предсједник Комисије за истрагу посљедица НАТО бомбардовања Србије Дарко Лакетић изјавио је јуче да ће резултати рада овог тијела комисија дефинитивно одредити даљи правни и политички пут, нагласивши да је осиромашени уранијум само врх леденог брега, јер су током бомбардовања ослобађане и друге канцерогене материје.

Лакетић је казао да ће Комисија у наредних десетак дана бити ангажована на подручју Врања гдје ће прикупљати информације које су значајне за настанак одређених обољења.

- Комисија ће прикупити сведочења од лица која су имала контакт с контаминираним тереном, као и од њихових породица - најавио је Лакетић.

У вези с утицајем бомбардовања на животну средину, он је рекао да ће се истраживати утицај токсина и послије асанације терена коју је урадио Институт “Винча”.

Наводећи да је Врање имало проблем с пројектилима са осиромашеним уранијумом, указао је на то да други градови имају проблема са другим токсинима.

- Осиромашени уранијум је само врх леденог брега - казао је Лакетић.

Он је подсјетио да је у Панчеву гађана “Петрохемија”, у Новом Саду рафинерија, а у Нишу и Крагујевцу трафо-станице, из којих се ослободило трафо-уље са канцерогеним пируленом.

- Комисија ће ићи на већину локација, а где не буде ишла, прикупиће информације са терена - рекао је Лакетић.

Он је навео да је прошле недјеље одржан проширен састанак Комисије, у коју су најеминентније српске установе послале стручна лица.

- Закључци Комисије, како је раније најављено, могу се очекивати 2020. године, а они ће Србији користити у сваком смислу, за асанацију животне средине и рано лијечење болесника и превенцију - оцијенио је Лакетић.

Предсједник Комисије за истрагу посљедица бомбардовања изнио је тврдњу да ће резултати дефинитивно имплицирати правни и политички пут односно даље кораке Србије у евентуалним тужбама.

Уједињене нације

Поред помоћи италијанског парламента, који је доставио документацију, Дарко Лакетић је најавио да ће предложити поновно испитивање ове проблематике у сједишту Уједињених нација.

- Претходне извештаје УН стручна јавност не сматра релевантним - навео је Лакетић и додао да ће тражити објективно истраживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана