Курц ставио тачку на полемику: Признали смо Косово и то се не мијења

Танјуг
Курц ставио тачку на полемику: Признали смо Косово и то се не мијења

Беч - Ни данас се у Аустрији не стишава бура због изјаве вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа да је Косово дио Србије. Међутим, тачку на полемику ставио је канцелар Себастијан Курц, који је рекао да је Аустрија признала независност Косова и да се то неће промијенити.

Аустријски канцелар Себастијан Курц је, пред сједницу владе, рекао да је Аустрија пријатељ и да подржава Западни Балкан и да се труди да дâ допринос нормализацији односа Београда и Приштне.

На питање да ли је Штрахеово опредјељење да подржи једну страну ослабило посредничку позицију Аустрије, умјесто Курца одговорио је сам Штрахе, који је негирао ту тврдњу и нагласио да има разумијевање за обје стране, али је истовремено констатовао да се, када говори о реалном стању, увијек суочава са оптужбама да је једностран. 

"Српско виђење је другачије од оног Косова. Такође и пет држава ЕУ није признало Косово", подсјетио је он и додао да проблем нажалост није одрживо ријешен.

Курц је такође оцијенио да не види да је Штрахеова изјава нанијела било какву штету, те истакао да има одличне контакте како са Србијом, тако и са Косовом. 

"Аустрија је прије дуго времена признала Косово и тај став се ни у будућности неће промијенити", закључио је Курц. 

С друге стране, опозициона странка Неос затражила је данас сједницу спољнополитичког савјета због "вишеструких спољнополитичких испада" вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа. 

Такозвани "Савјет аустријске интеграционе и спољне политике" важи за еквивалент националног савјета безбједности и налази се при Министарству спољних послова, а његови чланови су шефица дипломатије, представници канцелара, вицеканцелара, Министарства одбране, као и представници парламентарних партија, Конференције предсједника покрајина. 

Министарка спољних послова Карин Кнајсел треба да изађе пред посланике и објасни које су смјернице аустријске спољне политике и ко све од чланова владе може да води спољну политику, наводи се у захтјеву Неоса. 

За сазивање сједнице Савјета неопходан је захтјев два члана, а Неос је с тим у вези довољно заступљен у овом тијелу. Та опозициона странка сматра да Аустрија у ЕУ овим испадима Штрахеа губи вјеродостојност као спољнополитички партнер у ЕУ. 

И бивши аустријски канцелар, лидер Социјалдемократске партије Кристијан Керн, осудио је изјаве Штрахеа у вези с Косовом истичући да он "долива уље на ватру".

"Тада када смо призали Косово имали смо конфликте на улицама Аустрије међу младима са Косова и из Србије", објаснио је Керн.

Такође и по питању Републике Српске је, како додаје, Штрахе већ дјеловао мимо европског консензуса. 

"То је прави безбједносни ризик по Аустрију", упозорава Керн подсјећајући да је више стотина плавих шљемова из Аустрије стационирано на Косову и у Босни и Херцеговини, који би били први који би се суочили са проблемима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана