Кубуровић о Србима у Хагу: Стари, болесни, најтеже Мартићу

Танјуг
Кубуровић о Србима у Хагу: Стари, болесни, најтеже Мартићу

Београд - У затворима европских држава тренутно 14 српских држављана осуђених пред Хашким трибуналом, издржава вишедеценијске затворске казне између 20 и 40 година.

Два осуђеника издржавају казне доживотног затвора, а Србија посљедњих 10 година тражи од Савјета безбједности Уједињених нација да им се омогући служење казне у Србији.

По одлуци Хашког трибунала, чији је рад наслиједио Механизам за кривичне судове, осуђени Срби казне издржавају углавном у затворима Њемачкој, затим у Пољској, Данској, Естојини, Финској и Француској.

Сви они су већ стари и болесни и ријетко виђају своје породице, а у најтежем положају су Милан Мартић и Драгомир Милошевић који казне служе у затвору у Естонији.

Да не би било забуне о каквом се положају ради, Министарка правде Нела Кубуровић у изјави за Тањуг појашњава да Мартић и Милошевић нису дискриминисани у односу на друге осуђенике служе казне у естонском затвору.

Ријеч је, како каже, о томе да њихов положај отежава то што јер не познају језик државе у којој издржавају казну нити постоји могућност да им се обезбједи преводилац.

Њима је због тога отежана комуникација, па су им ускараћене неке основне потребе, између осталог и могућност достављања књига, навела је Кубуровић и додала да им ни посјете породица нису честе због не тако лаке конекције са Естонијом.

Такође су тражили да у ћелијама буду сами, али им то није омогућено.

Због тога је Министарство правде више пута писало предсједнику Механизма Теодору Мерону и Министарству правде Естоније, а због цијеле те ситуације и Међународни Црвени крст је изразио своју забринутост, напоменула је Кубуровићева.

Већина осуђених Срба је старије доби и често немају адекварну медицинску заштиту, навела је министарка, истичући да је девет Срба умрло пирликом издржавања казне, док су неки умрли и прије окончања поступка пред Трибуналом.

“То је једна од ствари која баца и сенку на сам рад целог трибунала последњих 20 година и један од разлога због којих Србија последњих 10 година тражи од Савета безбедности Уједињених нација да им се омогући служење казне у Србији”, навела је Кубуровићева.

Недавно је, на сједници СБ, она лично позвала Секретаријат да изврши мониторинг над затворима у Србији, за које каже, да испуњавају све европске стандарде.

То, како је навела, из године у годину потврђује и Савјет Европе, када оцијењује стање у српским затворима, њихову оптерећеност и до сада је у документима утврђено да нема ни тортуре ни мучења. Кубуровићева је истакла да је држава спремна да прихвати међународни надзор над спровођењем санкција које је окривљенима изрекао Трибунал.

Указујући да Србија свакако не би могла да доноси одлуке о њиховом условном отпусту осуђених или умањењу казне без одлуке Механизма или Савјета безбједности, министарка је навела да је управо то био један од разлога који се често наводио као разлог зашто не би требало Србији да се дозволи да осуђени у њеним затворима издржавају казне.

Она је напоменула да је у октобру прошле године, приликом посјете Мерона Београду, од њега добила увјеравања да се Механизам не противи евентуланој одлуци Савјета безбједности да њени држављани казне служе у Србији.

То би, према њеној процијени, требало да подстакне Секретартијат Уједињених нација да поднесе иницијативу Савјету безбједности који треба да одобри служења казни у Србији. Када су у питању Радован Караџић и Ратко Младић, они су још у притвору у Шевенингену и чекају окончање другостепених поступака по жалбама.

Што се тиче Караџићевог здравља, Министарство правде није имало захтјеве или обраћања, али су чланови Младићеве породице и његови адвокати више пута иницирали да Влада Србије да гаранције за његово привремено пуштање на слободу.

“Влада је још пре годину дана дала гаранције и оне остају на снази, навела је Кубуровићева. Она је указала да је у току поступак поновног вештачења Младићевог здравственог стања, па остаје да се види какви ће бити резултати.

“И овог пута прегледају га лекари који нису из Србије. У питању су експерти из иностранства, али је Србија прихватила иницијативу његових адвоката да помогне приликом новог здравстевног вештачења”, навела је министарка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана