Kosovo nije ušlo u Interpol

B92
Kosovo nije ušlo u Interpol

Samoproglašena država Kosovo nije uspjela da postane članica Interpola, saznaje B92.net.

RTS je prenio da je, u drugom glasanju, za prijem Kosova u Interpol glasalo 68 država, 51 je bilo protiv, a uzdržano 16.

Kako je ranije javljno, prijedlog da Kosovo postane član Interpola nije prošao u prvom krugu glasanja, jer je za članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji glasalo 78 delegata, dok je 56 bilo protiv, uz 22 uzdržanih.

Nakon toga uslijedila je pauza u toku koje se, kako saznaje B92, odvijala prava “bitka” za glasove jer je postojao pokušaj da se iz sale u kojoj se glasa izvuku članovi delegacija onih zemalja koje su glasale protv Kosova, čime bi se u drugom krugu smanji broj onih koji su “protiv”.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nebojša Stefanović oštro se usprotivio odluci o određivanju pauze jer je ona mimo pravila i statuta. Ali, predsjedavajući su se o to oglušili.

Inače, da bi neka zemlja ušla u Interpol potrebna joj je dvotrećinska većina, koju Kosovo danas nije obezbijedilo.

Prema nekim informacijama, objavljenim na Tviteru, “za” prijem Kosova glasalo je 78 delegata, protiv je bilo 56, a uzdržanih 22. To znači da Kosov nije obezbijedilo neophodnu dvotrećinsku večinu, odnosno da im je falilo 25 glasova.

Stefanović je potom proglasio pobjedu, objavom na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana