Кисељов: Америка да се бави Кримом тек када призна да је Космет српски

Срна
Кисељов: Америка да се бави Кримом тек када призна да је Космет српски

Београд/Москва - Сједињене Америчке Државе /САД/ деценијама крше међународно право, а питањем Крима могу да се баве тек кад признају да је Космет српски, кажу руски експерти поводом Кримске декларације коју је објавио амерички Стејт департмент.

Политиколог Сергеј Кисељов оцјењује да је Кримска декларација Стејт департмента апсурдна, није никаква новост, већ уобичајена пракса америчке спољне политике.


“Да је Стејт департмент објавио декларацију о томе да је Косово Србија, то би значило да САД поштују међународно право. А имајући у виду да Стејт департмент није усвојио такву декларацију, то значи да се САД и даље баве примјеном двојних стандарда”, рекао је Кисељов за “Спутњик”.

Он оцјењује да ова америчка декларација показује да је Русија 2014. године знатно нарушила америчке интересе на веома важном стратешком мјесту у источној Европи и шире, у источном дијелу региона, стратешки важног за безбједност Русије.

Кисељов истиче да Сједињене Државе деценијама крше међународно право.

“Подржавајући Украјину, гдје је био заправо спроведен државни удар, а не подржавајући становнике Крима који су изласком на референдум, демократским путем рекли жнеж власти изабраној на такав начин, САД спроводе политику двојних стандарда”, навео је Кисељов.

Он истиче да Сједињене Државе деценијама практично спроводе политику која одражава њихове геополитичке интересе, али истовремено није у складу са нормама међународног права.

“Ми једино можемо све то мирно да посматрамо и да се не узбуђујемо, јер Декларација о Криму је - само декларација”, каже Кисељов.

Публициста и шеф Московског политиколошког клуба Јевгениј Бењ каже да је америчка спољна политика у посљедње вријеме, благо речено, турбулентна по низу питања, па тако и поводом статуса Крима.

Он је подсјетио на изјаву америчког предсједника Доналда Трампа, дан прије састанка са руским предсједником Владимиром Путином у Хелсинкију, да су заправо његов претходник Барак Обама и његова политика одговорни за ситуацију око Крима и да је полуострво дефакто руска територија.

“То је наравно, изнервирало дио америчког естаблишмента”, навео је Бењ, оцјењујући да су представе које америчко становништво и јавност уопште има у односу на Русију потпуно искривљене.

Бењ истиче да је послије састанка Путина и Трампа јасно да постоји и више праваца сарадње двије земље и да би било логично да акценат буде стављен управо на то, а не на спорна питања.

“Свима је јасно да званични органи САД никада нису мијењали своје ставове поводом Крима. Али, с друге стране, када се назиру нови хоризонти могуће сарадње и када постоје конкретне референтне тачке, чему помињање јабуке раздора изнова? Мислим да су приче о несугласицама могле макар тада бити остављене по страни”, каже Бењ.

Посланик Државног савјета Крима Владислав Ганџара поручује да нико, ни теоретски нити практично, не може да оспори чињеницу да је Крим неодвојиви дио Русије и да је Путин у Хелсинкију ставио коначну и дебелу тачку на кримско питање, рекавши да је оно за Русију дефинитивно затворено и да о Криму Русија ни са ким неће чак ни да разговара.

“Спутњик” напомиње да је Амбасада Русије у САД послала поруку Вашингтону, иронично је пропративши видео-снимком који је објавила америчка Амбасада у Србији поводом стотину година од дана када су се над Бијелом кућом вијориле српска и америчка застава као знак солидарности са српским народом.

У руској Амбасади оцјењују да Декларација о Криму, у којој се понавља став Вашингтона о руској “окупацији и агресији” тог полуострва, не садржи ништа ново и само потврђује да западни партнери Русије живе у другачијој реалности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана