Kamp na Zlatiboru zatvoren, a u FBiH, CG, Kosovu...

Tanjug
Kamp na Zlatiboru zatvoren, a u FBiH, CG, Kosovu...

U regionu postoje slični i radikalniji kampovi od omladinsko-patriotskog na Zlatiboru koji je zatvoren, i to posebno u Federaciji BiH, na Kosovu i u Crnoj Gori.

To je saopštio Beogradski Centar za bezbjednost, istrage i odbranu (DBA).

Centar je saopštio da u BiH postoji više od 70 “er soft” klubova, gdje aktivno trenira više od 1.000 ljudi, a da je gotovo polovina mlađa od 18 godina i navode da se “er soft” oružje lako može zamjeniti pravim.

Kako se navodi, ovi klubovi redovno održavaju i kampove za obuku, a veliki novac kao donacije dobijaju od Saudijske Arabije, prenosi list “Blic” i dodaje da su poznati “Ratna zona” na Igmanu, gdje se često okupljaju i bivši borci takozvane Armije BiH.

Takođe, navodi se da je jedna od poznatijih i grupa “Crna munja” u Cazinskoj krajini, koji u svojim video snimcima često pozivaju na novi rat protiv Srba.

U BiH je poznata i grupa “Askeri” koja obučava djecu, a kako objašnjava DBA, riječ je o vehabijama koji uče djecu vojnim vještinama i ta grupa je svrstana u red ekstremnih grupa u BiH.

Jedan od osnivača i član Upravnog Odbora te grupe je Naser Orić.

Kampovi za obuku terorista još uvijek postoje na Kosovu i to je javna tajna, a ima ih čak pet i u njima su ranije bili obučavani teroristi OVK, a danas pripadnici takozvane “Islamske države”.

Prema posljednjim informacijama, za tu terorističku grupu se bori oko 400 pripadnika sa Kosova.

Centar ističe da je oko 100 albanskih porodica pristupilo ovom pokretu, a u svakom trenutku u kampovima boravi i 60 djece mlađe od 17 godina uz pristanak roditelja.

Korak dalje otišla je Crna Gora, jer se tamo svake godine organizuje “Ljetnji vojni kamp za mlade”, koji traje 15 dana, piše DBA i dodaje da je ove godine bilo 45 srednjoškolaca iz Crne Gore i pet iz Makedonije, kao i da je organizator kampa Ministarstvo Odbrane Crne Gore.

DBA ističe da kampovi za vojnu obuku treba da postoje i u Srbiji, ali da budu pod kontrolom države koja će napraviti dobar program samo sa jednim ciljem - približavanje vojske omladini.

“Omladina bi u okviru tih kampova bila upoznata sa osnovnom vojnom obukom i vojničkim životom, i na taj način bi polaznici bili zainteresovani za moguće profesionalno bavljenje vojničkim pozivom, koji bi trebalo da bude uzvišeni čin svakoga ko se odluči da služi svojoj državi”, navodi DBA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana