Junker i Vučić: Srbija prešla impresivan dio puta ka EU

Srna
Junker i Vučić: Srbija prešla impresivan dio puta ka EU

Beograd - Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Beogradu da su glavni izazovi na putu Srbije ka priključenju EU reforme u oblasti vladavine prava i pravnoobavezujući sporazum sa Prištinom.

"Potreban je pravnoobavezujući sporazum sa Prištinom, što je veoma teško, ali uvjeren sam da će Srbija uspjeti da to riješi", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poslije sastanka kome je prisustvovao i evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han.

Junker je istakao da je Srbija već prešla impresivan dio puta ka EU i da drugi u Evropi nisu ni svjesni u kojoj mjeri se već pripremila, ali da ima problema kada riječ o vladavini prava i pravosuđu.

On je poručio da Srbija mora postati dio EU, ali je ponovio da se ne mogu prihvatit zemlje koje nisu riješile bilateralne sporove.

"Mi ne možemo da uvezemo bilateralne sporove. Važno je da budu riješeni prije ulaska. Želimo da pružimo stabilnost, a ne da uvezemo nestabilnosti i želimo normalizovanje odnosa sa Prištinom u okviru pravnoobavezujućeg sporazuma", rekao je Junker.

On je istakao da nije na Briselu da odredi uslove tog sporazuma, nego je to na Beogradu i Prištini.

Junker je poručio da nije došao u Beograd da bi držao lekcije Srbiji jer to nije ni potrebno jer je riječ o velikoj naciji, ukazujući da EU nije ekonomski konglomerat, nego zajednica koja brine o dobrobiti svojih građana.

"Želimo dobru saradnju sa prijateljima iz Srbije i nećemo tražiti od ministra spoljnih poslova /Srbije Ivice Dačića/ da izvrši harakiri. Prošlost postoji, ali iz nje moramo izvući pouke. Pred sobom imamo EU, a Srbija i EU će zajedno imati tolike prilike za razvoj", rekao je Junker.

On kaže da je optimista kada je riječ o budućnosti Srbije koja je najviše napredovala među kandidatima, ali da će postati članica kada uslovi budu ispunjeni, pri čemu datum prijema zavisi prevashodno od nje.

Junker je ponovio da 2025. godina, koja je označena kao mogući datum prijema Srbije u EU, nije obećanje, nego indikativni datum i ohrabrenje, jer zemlja koja uloži napor mora biti i ohrabrena.

Vidljiv napredak Srbije

"Važno je da Srbi znaju da do sada uloženi napori nisu bili jalovi. U strategiji govorimo o perspektivama i instrumentima koje Srbija treba da iskoristi da bi ubrzala put ka EU. Naravno, taj proces pristupanja EU temelji se na zaslugama svakog kandidata. Mi ćemo razgovarati sa svakom zemljom i ocijeniti napredak koji je postigla svaka država kandidat ponaosob", rekao je Junker.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Strategija proširenja koju je Evropska komisija predstavila 6. februara daje podstrek Srbiji da radi brže na reformama.

"Junkerova poseta Srbiji je značajan podsticaj da nastavimo da menjamo sebe kako bismo mogli da budemo deo društva kojem želimo da pripadamo", ocijenio je Vučić.

On je istakao da je pravnoobavezujući sporazum sa Prištinom najteža prepreka za Srbiju i najteže pitanje za zemlju i sve njene građane.

Predsjednik Srbije poručio je da je važno da se pronađe kompromis sa Albancima i istorijsko rješenje i pritom citirao rečenicu Borislava Pekića koji je rekao: "Mnogo je važnije da ljubimo zemlju dece svoje, nego onu po kojoj su hodali naši preci".

"Nemamo ništa što bismo krili, zamazivali narodu oči. Za zamajavanje je bilo vremena u prošlosti koliko hoćete, skrivali smo teške i lake stvari, ja to ne želim. Imali smo otvoren razgovor sa Junkerom i Hanom, kojeg smatram, takođe, iskrenim prijateljem Srbije i regiona, o odnosima Beograda i Prištine", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije naveo je da sutra ide u Berlin kako bi od njemačkog kancelara Angele Merkel čuo kako vidi odnos između Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku za kompromis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana