Јункер и Вучић: Србија прешла импресиван дио пута ка ЕУ

Срна
Јункер и Вучић: Србија прешла импресиван дио пута ка ЕУ

Београд - Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је данас у Београду да су главни изазови на путу Србије ка прикључењу ЕУ реформе у области владавине права и правнообавезујући споразум са Приштином.

"Потребан је правнообавезујући споразум са Приштином, што је веома тешко, али увјерен сам да ће Србија успјети да то ријеши", рекао је Јункер на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем послије састанка коме је присуствовао и европски комесар за политику сусједства и проширење Јоханес Хан.

Јункер је истакао да је Србија већ прешла импресиван дио пута ка ЕУ и да други у Европи нису ни свјесни у којој мјери се већ припремила, али да има проблема када ријеч о владавини права и правосуђу.

Он је поручио да Србија мора постати дио ЕУ, али је поновио да се не могу прихватит земље које нису ријешиле билатералне спорове.

"Ми не можемо да увеземо билатералне спорове. Важно је да буду ријешени прије уласка. Желимо да пружимо стабилност, а не да увеземо нестабилности и желимо нормализовање односа са Приштином у оквиру правнообавезујућег споразума", рекао је Јункер.

Он је истакао да није на Бриселу да одреди услове тог споразума, него је то на Београду и Приштини.

Јункер је поручио да није дошао у Београд да би држао лекције Србији јер то није ни потребно јер је ријеч о великој нацији, указујући да ЕУ није економски конгломерат, него заједница која брине о добробити својих грађана.

"Желимо добру сарадњу са пријатељима из Србије и нећемо тражити од министра спољних послова /Србије Ивице Дачића/ да изврши харакири. Прошлост постоји, али из ње морамо извући поуке. Пред собом имамо ЕУ, а Србија и ЕУ ће заједно имати толике прилике за развој", рекао је Јункер.

Он каже да је оптимиста када је ријеч о будућности Србије која је највише напредовала међу кандидатима, али да ће постати чланица када услови буду испуњени, при чему датум пријема зависи превасходно од ње.

Јункер је поновио да 2025. година, која је означена као могући датум пријема Србије у ЕУ, није обећање, него индикативни датум и охрабрење, јер земља која уложи напор мора бити и охрабрена.

Видљив напредак Србије

"Важно је да Срби знају да до сада уложени напори нису били јалови. У стратегији говоримо о перспективама и инструментима које Србија треба да искористи да би убрзала пут ка ЕУ. Наравно, тај процес приступања ЕУ темељи се на заслугама сваког кандидата. Ми ћемо разговарати са сваком земљом и оцијенити напредак који је постигла свака држава кандидат понаособ", рекао је Јункер.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Стратегија проширења коју је Европска комисија представила 6. фебруара даје подстрек Србији да ради брже на реформама.

"Јункерова посета Србији је значајан подстицај да наставимо да мењамо себе како бисмо могли да будемо део друштва којем желимо да припадамо", оцијенио је Вучић.

Он је истакао да је правнообавезујући споразум са Приштином најтежа препрека за Србију и најтеже питање за земљу и све њене грађане.

Предсједник Србије поручио је да је важно да се пронађе компромис са Албанцима и историјско рјешење и притом цитирао реченицу Борислава Пекића који је рекао: "Много је важније да љубимо земљу деце своје, него ону по којој су ходали наши преци".

"Немамо ништа што бисмо крили, замазивали народу очи. За замајавање је било времена у прошлости колико хоћете, скривали смо тешке и лаке ствари, ја то не желим. Имали смо отворен разговор са Јункером и Ханом, којег сматрам, такође, искреним пријатељем Србије и региона, о односима Београда и Приштине", рекао је Вучић.

Предсједник Србије навео је да сутра иде у Берлин како би од њемачког канцелара Ангеле Меркел чуо како види однос између Београда и Приштине, односе у региону, али и да тражи подршку за компромис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана