Jovanović: Pokušaj stavljanja Beograda pred svršen čin

Srna
Jovanović: Pokušaj stavljanja Beograda pred svršen čin

Beograd - Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović izjavio je, povodom skandala na ceremoniji obilježavanja okončanja Prvog svjetskog rata u Parizu, da se tamo desila diverzija koja nije jedina kada je riječ o Srbiji.

On je ukazao da je Kosovo u vrijeme Prvog svjetskog rata postojalo kao geografski pojam jedino u okviru srpske države i nije bilo nikakvog osnova da se predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači pojavi na tribini u Parizu 11. novembra, navodeći da sumnja da je to “podmukli pokušaj” da se Srbija stavi pred svršen čin.


“Sumnjam da je to pokušaj da se Srbiji izmakne tepih ispod nogu time što bi se napravio jedan, makar na silu, susret Tačija i /predsjednika Rusije/ Vladimira Putina, što je i ostvareno. Ne verujem da je bilo razgovora, ali taj prvi čin je za njih veliki jer se psihološki može pronositi svetom i prikazivati drugim zemljama koje još nisu priznale Kosovo da ne oklevaju. U pitanju je diverzija koja nije jedina kada smo mi u pitanju”, rekao je Jovanović za “Sputnjik”.

On je dodao da cijela stvar u vezi sa rasporedom sjedenja na obilježavanju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata najmanje ima veze sa protokolom, da je tu protokol najnevažniji i da nema tog protokola koji nije povezan sa politikom dotične zemlje.

Jovanović je naveo da je isticanje zastave samoproglašenog Kosova u katedrali Notr Dam bilo upozorenje da se može dogoditi nešto još gore i naglasio da je možda to bio trenutak da se Srbija pod izgovorom “diplomatske bolesti”, pod vidom prehlade ili nečeg drugog, uzdrži od dolaska tamo, bez ikakvog napada na Francuze.

“To bi bilo dovoljno da oni razumeju da ne mogu da se igraju tek tako sa nama, da i dalje imamo kičmu, ponos i dostojanstvo, te da nismo spremni da budemo javno ponižavani. Teško je na to se odlučiti, jer vreme je bilo prekratko, a, sa druge strane, postojala je nada da je taj incident sporedan”, rekao je Jovanović.

Na ceremoniji u Parizu premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači našao se u drugom redu, odmah iza najvećih svjetskih lidera, dok je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije - zemlje koja je u Prvom svjetskom ratu podnijela veliku žrtvu i dala dvije trećine stanovništva za slobodu, bio skrajnut.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini izvinio se juče srpskom narodu i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog protokola i rasporeda sjedenja na svečanosti u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana