Извештај УН о Косову: Убиство Ивановића – шок и гњев

Агенција
Извештај УН о Косову: Убиство Ивановића – шок и гњев

Њујорк - Генерални секретар УН Антонио Гутерес оцијенио је у редовном извјештају СБ о ситуацији на Косову да су власти у Приштини назадовале у кључним областима.

Он је као један од најважнијих догађају у 2018. навео убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Гутерес је изразио незадовољство напретком у процесима везаним за оснивање Специјалног суда за злочине Ослободилачке војске Косова (ОВК), наводећи да је то показатељ искрене намјере Косова да унапреди владавину права.

У извјештају о ситуацији на Косову, који обухвата период од 16. октобра 2017. до 16. јануара 2018, наводи се да недавни покушаји посланика да укину закон о Специјалном суду подривају кредибилитет косовског парламента.

Генерални секретар УН позвао је политичке лидере на Косову да покажу пуну посвећеност владавини права.

Гутерес је навео да је убиство Оливера Ивановића изазвало "шок и гњев" на Косову и ширем региону и додао да је брзо откривање одговорних и њихово привођење правди од кључне важности за одржавање "замаха" ка трајном миру на Косову.

"Поздрављам уздржаност политичких лидера послије овог кукавичког злочина, ако и одлучност Београда и Приштине да сарађују и спрече потпиривање политичких тензија", наводи се у извјештају генералног секретара УН, који ће се 17. фебруара наћи пред Савјетом безбједности.

У извјештају се додаје да УН настављају да подржавају напоре Европске уније за унапређење мира, напретка и стабилности на Косову и позивају се политички лидери у Београду и Приштини да наставе спроводе договора постигнуте током дијалога у Бриселу.

Гутерес је констатовао да у периоду који покрива извештај није било напретка у успостављању Заједнице српских општина.

Генерални секретар УН навео је да се током 2017. на Косово добровољно вратило 498 људи, додајући да је то најнижи број од 2000. године.

Сједница Савјета безбједности о ситуацији на Косову заказана је за 7. фебруар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана