Iz Zagreba već sutra mogu da pokažu da li su iskreni

Srna
Iz Zagreba već sutra mogu da pokažu da li su iskreni

Beograd - Predsjednik Upravnog odbora srpske Koordinacije porodica nestalih Dragan Pjevač izjavio je da Hrvatska već sutra može da pokaže da li je iskrena i ozbiljna u inicijativi Srbije i Hrvatske da se zaokruži proces traženja nestalih.

On je izjavio Srni da na teritoriji Hrvatske postoji 76 poznatih grobnih mjesta i ekshumacije mogu da počnu odmah.

Pjevač je tokom razgovora jedanaestočlane delegacije porodica nestalih Srba sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Zagrebu, u ime delegacije, podržao inicijativu i rekao da srpska delegacija daje podršku da i Hrvati nađu svoje nestale.

On kaže da će ekshumacija iz poznatih grobnica biti test da li su ozbiljni ili ne, jer to, kako je rekao, nije neki veliki posao.

"U Sjevernoj Dalmaciji ima šest grobnica, u Lici 20, na Kordunu 25, na Baniji tri, u Zapadnoj Slavoniji 22. Najmasovnija grobnica je ona u Prejaku gdje se nalazi 13 tijela. Sada ćemo vidjeti je li to iskrena inicijativa ili je to samo da malo suzbiju tenzije jer su ta njihova udruženja strahovito agresivna. Nisu kao mi. Mi više molimo. Kod njih je to ispolitizovano, i to puno", rekao je Pjevač.

On je podsjetio da su od 2000. godine kada su počele zvanične ekshumacije ekshumirane 1.373 srpske žrtve, a da je od toga identifikovano njih 933.

"Oni su najprije ekshumirali 301 lice iz zajedničke grobnice u Kninu, a onda se broj ekshumiranih smanjivao što je nepravda za srpske žrtve. Zašto odmah nisu ekshumirani svi? Zašto se moralo čekati 20 godina i više i dočekati da neke majke svoju djecu ne sahrane?", pita Pjevač.

On je naveo da je od predstavnika Hrvatske zatražio da razmjena dokumentacije o nestalima bude dvosmjeran proces i da sve arhive budu otvorene.

"S obzirom da je njihova delegacija /kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića/ toliko glasno tražila dokumentaciju, arhive od naše vojske, koju ako imaju neka daju, ali to mora biti dvosmjeran proces. Gotovo je izvjesno, s obzirom na njihovu žpedantnostž, da oni imaju dokumente gdje su naši nestali. Po našoj evidenciji, mi sada tražimo još 1.799 lica", rekao je Pjevač.

On je naglasio važnost nastavka saradnje srpske i hrvatske komisije, koja je do prije tri godine bila dobra, a porodice nestalih su dolazile na sastanke Komisije, koji su po protokolu bili održavani svakih šest mjeseci.

"To je naprasno prekinuto i to krivicom Hrvatske. Prošle godine smo imali samo 14 identifikacija, pretprošle 35. Oni su to odjednom smanjili, prekinuli tu komunikaciju. Mi smo tražili da se ponovo uspostavi ta komunikacija i saradnja", naglasio je Kovač.

On je naglasio da je na sastanku sa hrvatskim predsjednikom bila majka kojoj je ubijeno dvanaestogodišnje dijete, ali i majka Irina koja traži svoga sina - nestalog vojnika već 27 godina.

"Sve je obišla. Ona čak tvrdi da u Osijeku zna gdje je grob njenog djeteta. Išla je na sve institucije. Ona je strahovito uporna. Jedna divna, divna žena i njena želja je samo da sahrani sina prije nego što umre. Bila je i Nada Bodiroga čiji su roditelji spaljeni dva dana nakon žOlujež u Slavskom Polju", rekao je Pjevač.

On je naglasio da su porodice nestalih Srba sa pažnjom saslušane u Zagrebu,a da je na odgovornim da pokažu da li inicijativu shvataju kao obavezujuću i da li su ozbiljni i iskreni da se jedna teška priča zaokruži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana