Из Загреба већ сутра могу да покажу да ли су искрени

Срна
Из Загреба већ сутра могу да покажу да ли су искрени

Београд - Предсједник Управног одбора српске Координације породица несталих Драган Пјевач изјавио је да Хрватска већ сутра може да покаже да ли је искрена и озбиљна у иницијативи Србије и Хрватске да се заокружи процес тражења несталих.

Он је изјавио Срни да на територији Хрватске постоји 76 познатих гробних мјеста и ексхумације могу да почну одмах.

Пјевач је током разговора једанаесточлане делегације породица несталих Срба са предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић у Загребу, у име делегације, подржао иницијативу и рекао да српска делегација даје подршку да и Хрвати нађу своје нестале.

Он каже да ће ексхумација из познатих гробница бити тест да ли су озбиљни или не, јер то, како је рекао, није неки велики посао.

"У Сјеверној Далмацији има шест гробница, у Лици 20, на Кордуну 25, на Банији три, у Западној Славонији 22. Најмасовнија гробница је она у Прејаку гдје се налази 13 тијела. Сада ћемо видјети је ли то искрена иницијатива или је то само да мало сузбију тензије јер су та њихова удружења страховито агресивна. Нису као ми. Ми више молимо. Код њих је то исполитизовано, и то пуно", рекао је Пјевач.

Он је подсјетио да су од 2000. године када су почеле званичне ексхумације ексхумиране 1.373 српске жртве, а да је од тога идентификовано њих 933.

"Они су најприје ексхумирали 301 лице из заједничке гробнице у Книну, а онда се број ексхумираних смањивао што је неправда за српске жртве. Зашто одмах нису ексхумирани сви? Зашто се морало чекати 20 година и више и дочекати да неке мајке своју дјецу не сахране?", пита Пјевач.

Он је навео да је од представника Хрватске затражио да размјена документације о несталима буде двосмјеран процес и да све архиве буду отворене.

"С обзиром да је њихова делегација /код предсједника Србије Александра Вучића/ толико гласно тражила документацију, архиве од наше војске, коју ако имају нека дају, али то мора бити двосмјеран процес. Готово је извјесно, с обзиром на њихову жпедантностж, да они имају документе гдје су наши нестали. По нашој евиденцији, ми сада тражимо још 1.799 лица", рекао је Пјевач.

Он је нагласио важност наставка сарадње српске и хрватске комисије, која је до прије три године била добра, а породице несталих су долазиле на састанке Комисије, који су по протоколу били одржавани сваких шест мјесеци.

"То је напрасно прекинуто и то кривицом Хрватске. Прошле године смо имали само 14 идентификација, претпрошле 35. Они су то одједном смањили, прекинули ту комуникацију. Ми смо тражили да се поново успостави та комуникација и сарадња", нагласио је Ковач.

Он је нагласио да је на састанку са хрватским предсједником била мајка којој је убијено дванаестогодишње дијете, али и мајка Ирина која тражи свога сина - несталог војника већ 27 година.

"Све је обишла. Она чак тврди да у Осијеку зна гдје је гроб њеног дјетета. Ишла је на све институције. Она је страховито упорна. Једна дивна, дивна жена и њена жеља је само да сахрани сина прије него што умре. Била је и Нада Бодирога чији су родитељи спаљени два дана након жОлујеж у Славском Пољу", рекао је Пјевач.

Он је нагласио да су породице несталих Срба са пажњом саслушане у Загребу,а да је на одговорним да покажу да ли иницијативу схватају као обавезујућу и да ли су озбиљни и искрени да се једна тешка прича заокружи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана