Istina o Jasenovcu na Ist Riveru

Srna
Istina o Jasenovcu na Ist Riveru

Beograd - Srbija priprema veliku izložbu o Holokaustu u Jasenovcu koja će 25. januara biti otvorena u sjedištu UN na Ist Riveru u Njujorku.

Na izložbi pod nazivom "Istina o Jasenovcu - pravo na nezaborav" u UN će prvi put biti predstavljeni novootkriveni dokumenti o ovom logoru i žrtvama jednog od najstrašnijih stratišta tokom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, pišu beogradske "Večernje novosti".


Izložbu će otvoriti ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, koji ističe da je izložba fokusirana na istinu o genocidu, a ne na konfrontaciju sa Hrvatskom.

"Biće predstavljene relevantne istorijeske činjenice i izložba je posvećena svim žrtvama u Jasenovcu - i Jevrejima i Romima, a ne samo stradalim Srbima", rekao je Dačić.

U okviru izložbe u UN biće postavljene desetine panoa sa tekstovima Međunarodne ekspertske grupe istoričara, skulpture vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković i crteži slikara Dragana Jelovca, kao i autentični predmeti Memorijalnog centra "Donja Gradina" iz Republike Srpske i knjige o ovoj tematici.

Izložbu će u osnovi činiti postavka koja je prošlog januara bila izložena u Njujorku povodom 75 godina od osnivanja Jasenovca.

Tu izložbu organizovali su Institut za Holokaust iz Izraela i Institut za Jasenovac iz Njujorka uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela, a otvorio je režiser Emir Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana