Independent: Ugroženi srednjovjekovni spomenici na Kosmetu

  Independent: Ugroženi srednjovjekovni spomenici na Kosmetu 07.03.2018 11:31 | Agencija

London - Srednjovjekovni spomenici na Kosovu i Metohiji u Srbiji našli su se na listi 15 mjesta koja britanski list "Independent" preporučuje čitaocima da ih što prije obiđu, jer su ugrožena iz različitih razloga.

Britanski list naglašava da je Kosovo u Srbiji bogato srednjovjekovnom arhitekturom koja je mnogo pretrpjela tokom nemira na Balkanu devedesetih godina.

"Independent", citirajući turistički vodič "Conde Naste Traveler", piše da crkve i manastiri na Kosovu, Srbija, predstavljaju balkansku umjetnost od 13. do 17. vijeka i da je potrebno još dosta uraditi kako bi oni bili obnovljeni nakon rata.

List upozorava čitaoce da postoji mnogo lokacija u svijetu čija je budućnost neizvjesna iz različitih razloga, što zbog "političkih prevrata", što zbog velikog broja posjetilaca, manjka sredstava za njihovo održavanje i čuvanje, do prirodnih faktora.

- Zbog neizvjesne budućnosti ovih znamenitosti, što prije krenete na put, to imate više šansi da ih vidite u njihovom punom sjaju - navodi britanski list.

Na listi 15 mjesta prvi je naveden Stari grad u Jerusalimu (Izrael) sa 220 istorijskih spomenika koji se od 1982. nalazi na UNESKO-ovoj Listi ugrožene svjetske baštine.

Obavezno treba posjetiti i tropsku kišnu šumu Sumatre (Indonezija) u kojoj raste 10.000 različitih biljaka, stanište 580 vrsta ptica i 200 različitih sisara, a mnoge vrste su vrlo rijetke i ugrožene, zbog čega se taj lokalitet nalazi na pomenutoj listi UNESKO-a od 2011.

Ugroženi su i Liverpul (Engleska) u kome razvoj i porast broja stanovnika prijete da trajno promijene tu luku i unište ono što je ona dugo bila i značila za Britaniju.

Suptropska močvara Everglejds (Florida), koja je zbog uragana "Endrju" bila na UNESKO-ovoj Listi ugrožene svjetske baštine od 1993. do 2007, ponovo je stavljena na tu listu 2010. kao značajno prirodno nalazište bogatog biodiverziteta.

"Independent" piše da je Koro u Venecueli "jedini preživjeli primjer bogate fuzije lokalne tradicije sa maurskom i holandskom arhitekturom", a ugrožen je zbog venecuelanske naftne industrije.

Istorijski centar Beča ugrožava modernizacija i ubrzan razvoj grada, zbog čega postoji opasnost da on bude drastično promijenjen.

Uništavanje

Na listi mjesta koja što prije treba posjetiti su i koralni greben Belizea, Potosi u Boliviji, Nacionalni park glečera u Montani, koji je nekada obuhvatao 150 glečera, a danas zbog klimatskih promjena samo njih 25, zatim Arheološka zona Can Can (Peru), koju uništavaju ekstremni vremenski uslovi.

"Independent" preporučuje i Sejšele i Maldive, kao i Rezervat životinja Selous (Tanzanija) i grad Abu Mena u Egiptu izgrađen 296. godine.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica