Hrvatski ministar odbrane nepoželjn u Srbiji

Agencija
Hrvatski ministar odbrane nepoželjn u Srbiji

Beograd - Vlada Srbije uvela je kontramjere Hrvatskoj - zabranjen je ulazak ministru odbrane Damiru Krstičeviću, kao recipročna mjera zabrani ulaska ministru Vulinu.

To je, čini se samo početak, jer sada se najavljuje i uzajamno povlačanje ambasadora na konsultacije.

Beograd se odlučio za princip oko za oko, pa će na listu nepoželjnih osoba hrvatski ministar odbrane.

Mjera je, kažu samo odgovor, ne i znak da više ne žele dobrosusjedske odnose:"Vlada Srbije ostaje opredijeljena izgradnji doborosusjedskih odnosa sa Hrvatskom, uzdržavajući se od postupaka koji mogu doprinijeti narušavadnju odnosa sa susjedima."

Uzdržati se neće Hrvatska, čiji je sljedeći korak, spekuliše se, povlačenje ambasadora na konsultacije.

- Hrvatska je otvorena za dijalog ali čvrsto stoji na odbrani svog dostojanstva digniteta i nacionalnih interesa, zbog toga je neprihvatljiva bila izjava Vulina, ističe hrvatski premijer Andrej Plenković.

Sam Krstičević kaže da su on i ministar Vulin dva različita svijeta, te ne vidi zbog čega je on postao persona non grata.

Hrvatsko rukovodstvo, međutim, ne samo da je ignorisalo ustaške zastave na komemoraciji u Jasenovcu, a za šta je Srbija uputila notu, već je ponovo počelo sa negiranjem broja žrtava i prirode logora.Pa tako hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović želi "da se modernim firenzičkim metodama utvrdi prava istina."

Ideju, međutim, ismijavaju hrvatski istoričari, a iz Beograda poručuju da nemaju ništa protiv i da se boje da će rezultat po Kolindu biti još gori.

- Pa da i zanemarimo brojke, ta brutalnost kojom su ljudi satirani, izdavaja Jasenovac od svih drugih logora pa i onog industrijskog načina ubijanja kakav je bio u njemačkim logorima, komentariše istoričar Milan Gulić.

I dok se čeka recipročni odgovor Zagreba na recipročni odgovor Beograda, šef diplomatije Srbije kaže i da za njihov potez slijedi - recipročan odgovor!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana