Hrvatska prikriva razmjere zločina

Vedrana Kulaga
Hrvatska prikriva razmjere zločina

Beograd - Hrvatska svjesno izbjegava ekshumaciju na cijelom prostoru bivše Republike Srpske Krajine u namjeri da sakrije razmjere zločina nad Srbima u vojnim akcijama “Bljesak” i “Oluja” iz 1995. godine, upozorili su juče predstavnici udruženja koja okupljaju protjerane Srbe iz Hrvatske.

Hrvatski organi počeli su u utorak ekshumacije na području Ličko-senjske županije nakon dvogodišnje pauze, a riječ je o grobnim mjestima u kojima su pokopane žrtve stradale u akciji “Oluja”, a iskopavanja su započeta 2001. godine.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac kaže za “Glas Srpske” da je jasno da žele umanjiti zločin, ali i da na hrvatskim spiskovima ima manje grobnih mjesta nego što pokazuju njihove evidencije.

- Potrebno je da budu ekshumirani svi posmrtni ostaci. Prošle su 23 godine od etničkog čišćenja, a još se oteže s ekshumacijama iz registrovanih mjesta - rekao je Štrbac.

Predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krsta Žarković smatra da Hrvatska svjesno izbjegava ekshumaciju na cijelom prostoru bivše Republike Srpske Krajine.

- Čudno je da Hrvatska izbjegava da ekshumira sve stradale srpske vojnike i civile, posebno u zapadnoj Slavoniji, te na prostoru Gorskog Kotara, gdje nisu vođene borbe. Logično bi bilo da Hrvatska, da bi pokazala istinsku volju i da je demokratska zemlja, ekshumira srpske žrtve rata na cijelom prostoru RSK, a ne samo na ograničenim lokacijama - kazao je Žarković.

Iz Komisije Vlade Srbije za nestala lica saopšteno je da očekuju da će ekshumacije trajati dva radna dana i da će od posmrtnih ostataka biti uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu. U “Oluji” je protjerano više od 200.000 Srba, a više od 2.000 izgubilo život ili se vodi kao nestalo.

Identifikovani

Prema ranijim podacima Komesarijata Srbije za izbjeglice i migracije, do sada je u regionu Like ekshumirano 240 lica, a nakon toga proces je nastavljen tek u oktobru 2006. godine ekshumacijom posmrtnih ostataka 58 žrtava u Žitniku kod Gospića. U ovom regionu, od ukupnog broja ekshumiranih, 177 lica je identifikovano i predato porodicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana