Haško tužilaštvo želi da se uključi u postupak protiv Radete i Jojića

Haško tužilaštvo želi da se uključi u postupak protiv Radete i Jojića 19.02.2018 15:54 | Srna

Beograd/Hag - Haško tužilaštvo zatražilo je danas da se u formi "prijatelja suda" uključi u postupak odlučivanja da li će Srbiji biti ustupljen slučaj protiv srpskih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića.

U podnesku koji je danas objavljen, Tužilaštvo smatra da bi trebalo da mu se omogući da kao "prijatelj suda" iznese svoje mišljenje povodom izjašnjenja Srbije, prenijeli su beogradski mediji.

Sudski mehanizam u Hagu pozvao je prošle sedmice vlasti u Srbiji da se u roku od 30 dana izjasne da li žele da preuzmu slučaj protiv Radete i Jojića koje je Haško tužilaštvo optužilo za zastrašivanje svjedoka u postupku koji je vođen protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Savjeta bezbjednosti UN o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično djelo za koje se terete.

Radeta i Jojić su optuženi za krivično djelo nepoštovanja suda, odnosno jer su navodno zastrašivali svjedoke u slučaju protiv Šešelja koji je pred Tribunalom prvostepeno oslobođen, a sada mu je pred Sudskim mehanizmom u toku postupak po žalbi tužilaštva.

Treći optuženi u ovom slučaju Jovo Ostojić je preminuo, pa je protiv njega postupak obustavljen.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica