Харадинај: Медији погријешили, знам ста је став САД

Танјуг
Харадинај: Медији погријешили, знам ста је став САД

Приштина - Косовски премијер Рамуш Харадинај прецизирао је своју ранију изјаву да подјела Косова за њега значи рат, али је додао да су медији погрешно пренијели изјаву америчког амбасадора Грега Делавиа, да не искључује могућност да ће подјела те територије бити тема бриселског дијалога.

"Нико не може забранити некоме да каже то што мисли, ја сам рекао и понављам да би подјела значила рат, и знам да нико неће рат на Балкану", прецизирао је Харадинај, пренијела је РТК2.

Према његовим ријечима, медији су погрешно пренијели изјаву америчког дипломате у Приштини који је, како је навео, рекао "да може да се прича о подјели, али не да је подјела тема дијалога у Бриселу".

"Мислим да је изјава америчког амбасадора Грега Делавиа погрешно интерпретирана у нашим медиима, јер ја знам да је став Америке да не намеће рјешење, већ да прихвата договор двије стране. Америка је признала независност Косова у складу са овим Уставом", навео је Харадинај.

Претходно је Делави негирао да је у интервјуу косовској тв рекао да је питање подјеле Косова и размјене територија са Србијом дио политичког дијалога у Бриселу.

"Игноришите лажне вијести. Ево шта сам рекао: Косово треба да одреди шта су његови циљеви, мора да покуша да постигне консензус о тим циљевима. И то је оно на шта сам сада фокусиран", написао је Делави на Тњиттеру.

Према приштинским медијима, међутим, Делави је на инсистирање новинара да каже, да ли искључује могућност подјеле Косова, навео:

"Рекао сам да не желим да говорим о томе што може да буде дио коначног споразума. Нећу да говорим о томе шта мислим како треба водити бриселски дијалог, нити шта би се десило ако би се промијенила форма дијалога. Ако говоримо о томе шта би требало да се деси овде то је да треба да постоји веће учешће косовских политичких представника у томе. Свако треба да буде укључен у разговор о свим питања".

Упитан да ли то значи да ће сваки споразум око којег се сагласе Београд и Приштина бити прихватљив за америчку администрацију, Делави је поновио да неће да одговори на то питање.

"Извињавам се. Ви сте врло креативни и ја када разговарам са неким поставим питање на неколико различитих начина, али опет то је исто питање и ја не желим да нервирам гледаоце", рекао је амерички дипломата, пренели су приштински медији.

Ова изјава Делавиа је протумачена у приштинским медијима да он не искључује могућност подјеле Косова, односно размјене територија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана