Haradinaj: Ako se granice pomjere trebaće opet vojničke čizme

Agencije
Haradinaj: Ako se granice pomjere trebaće opet vojničke čizme

Priština - Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj kaže da je čak i sam razgovor o “pitanju granica Kosova” opasan po stabilnost regiona, prenosi prištinski portal Telegrafi.

Haradinaj kaže da je čak i sam razgovor o “pitanju granica Kosova” opasan po stabilnost regiona.

“Granice Kosova su uspostavljene (vojničkim) čizmama, a ne za stolovima i u pregovorima... Ako se one pomjere, mnoge vojničke čizme sa obje strane biće ponovo potrebne”, rekao je Haradinaj televiziji Klan sa sjedištem u Tirani.

Naveo je da neće prihvatiti nikakav dogovor sa Beogradom koji podstiče “izmjenu granica” i da taj plan ne smatra ozbiljnim.

“Poslije svega što se dogodilo, ne mogu da vjerujem da je Hašim Tači to smatrao ozbiljnim projektom. Mislim da je to dio njegove političke taktike”, zaključio je Haradinaj.

S druge strane, prištinski portal Zeri prenosi da je Haradinaj najavio da od Nove godine više neće biti fizičkih prepreka na granici Kosova i Albanije.

Ovaj medij navodi da je ta nada Haradinaja zasnovana na razgovorima i planovima sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Zeri podsjeća da je Haradinaj u jednom intervjuu ranije rekao da je, kada je putovao za Tiranu, pola sata čekao da uđe u Albaniju i pola sata da uđe na Kosovo.

Na konstataciju novinara da “u svim ostalim zemljama EU nema granica, te da su granice ostale samo ruševine prošlosti” i pitanje šta će Priština uraditi da ih ukloni, Haradinaj je rekao da je sa Ramom i ostalim kolegama razgovarao o tome da se negdje na prelasku iz jedne godine u drugu, ta granica otvori.

Na insistiranje novinara da kaže da li će to biti u novogodišnjoj noći, Haradinaj je rekao da se nada.

“Nadam se da hoćemo. Konačno. Biće kamera. Biće praćenja, ali neće biti fizičke prepreke, neće biti fizičkog prisustva kontrole”, rekao je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana