Генерал САД одгворан за убиства свjедока против Харадинаја?

Танјуг
Генерал САД одгворан за убиства свjедока против Харадинаја?

Београд - Амерички генерал Стивен Шук, који је на Косову био замjеник шефа Унмика, директно одговоран за ликвидацију свjедока у хашком процесу против Рамуша Харадинаја.

То тврди Мартин Хајперц, који је био савjетник њемачке владе који је на Косову боравио као финансијски експерт у званичној мисији Међународне цивилне канцеларије, у књизи "Макијато дипломатија".

Према писању "Српског телеграфа",он у књизи, између осталог, указује на спрегу појединих међунаодних званичника и мафијаша који су преузели владавину Косовом. Он је, како пише, информације о генералу Шуку добио од високог комесара УН из Бадена.

"Бивши амерички генерал Стивен Шук, а сада један од највише рангираних људи овдје у Унмику, има повећи криминални досије и уско је повезан са одвашњом елитом. Он је одао имена крунских свједока против Харадинаја, који су послије тога убијени. Мом познанику је рекао да човјек мора неког да склони с пута ако то одговара вишим инстанцама", преноси Хајперц податке до којих је дошао.

"Српски телеграф" наводи и да је Хајперц у књизи написао и како се свједока рјешавао Харадинајев "ратни друг", један од вођа ОВК Фатмир Љимај, касније министар саобраћаја у влади у Приштини.

"Главни свједок оптужбе, некадашњи надзорник логора детаљно је документовао злочине, али је у Дуизбургу, гдје се скривао у оквиру програма заштите свједока, нађен мртав у парку код Есенбершког језера. Након тога више није било изјава које би могле да се употребе, па је суд морао да обустави поступак против Љимаја", пише Хајперц.

Подсјетимо, Хајперц је у књизи "Макијато дипломатија" писао и о томе да је "Косово за Србију дефинитивно изгубљено", а изводе из књиге о томе пренијела је београдска "Политика", за коју је он дао изјаву.

Између осталог, београдски лист је пренио и да је Хајперц у књизи описивао свој сусрет у једном бару са Рамушем Харадинајем, кога су Американци послије рањавања смјестили у базу Бондстил, јер им је био потребан да би контролисао Хашима Тачија.

Хајперц, како се додаје, није штедио придеве да истакне дубоки презир према двојици вођа ОВК, пресвучених у европске политичаре. "Они су били наши савезници када смо се борили против Милошевића. Србија је била противник, а ОВК стратешки партнер. Сада је Србија наш партнер и може се заузети критичка позиција у односу на ОВК", рекао је он и додао да "у државним пословима нема морала".

Хајперц је написао и да су на Косову Американци апсолутни господари и да су они у своју базу смјестили Рамуша Харадинаја када је био рањен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана