Генерал Дучић: Историја Косова свуда око Бондстила

Срна
Генерал Дучић: Историја Косова свуда око Бондстила

Београд - Новопостављени командант Америчког контингента Кфора на Косову и Метохији пуковник Ник Дучић изјавио је да је за њега привилегија да буде на Косову, чија је историја свуда око базе "Бондстил".

Дучић је навео да он, будући да је српског поријекла, боље разумије сложеност Косова на основу прича које су биле дио његовог одрастања, познавања и читања о регији, праћења вијести, па самим тим и веће свијести о етничким и политичким осјетљивостима.

"Кад сам овде, трагови корака које су моји преци некад направили чине ми се некад невероватним. Где год изађете из кампа жБондстилж наићи ћете на трагове историје на Косову", рекао је Дучић за београдску "Политику".

Србима који су се иселили са Косова и Метохије и стрепе од повратка, Дучић је поручио да "америчка амбасада у Приштини пажљиво прати тај процес", те да, они који то желе, покушају да се врате и да им се врати имовина.

"Знам да је у неким случајевима веома трауматично вратити се и то је лична одлука са којом се морају вјечно борити. Ипак, надам се да ће покушати", рекао је Дучић.

Он је истакао да је његова и мисија КФОР-а да обезбиједе сигурност и сигурно окружење да би се створили услови да се Срби врате.

"Чврсто вјерујем да ће осјећај сигурности расти на свим подручјима /самопроглашеног/ Косова, гдје ће моћи безбједно да се живи. Постоје и изазови које треба ријешити, а међу њима је и криминал", рекао је Дучић.

Он је напоменуо да је имао почетне састанке са колегама на Косову и Метохији и у Србији, те да је успоставио добре односе.

Дучић је истакао како се радује посјети Србији у којој никад није био и гдје би желио да доведе своју дјецу и супругу. Посебно би волио, каже, да види Храм Светог Саве и да оде у БиХ, јер му је дјед из Требиња.

"Ја сам српски православац, као и моја супруга, чији је отац дошао из Црне Горе. Крсна слава нам је Свети Никола. Моја деца Наталија, Лука и Иван, а најстарији син је рођен на Видовдан, крштена су. Схватамо значење традиције и део је нашег живота. Српски језик не говорим, али знам неке фразе и поздраве", испричао је Дучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана