EULEKS se povukao iz suđenja Azemu Sulji

Agencija
EULEKS se povukao iz suđenja Azemu Sulji

Priština - Dvije godine nakon pokretanja suđenja Azemu Sulji i još 38 osoba optuženih za organizovani kriminal u slučaju "Zemlja", EULEKS se povukao iz slučaja.

EULEKS je odlučio da predmet prenese na lokalne sudije.

Odluka o povlačenju objavljena je na suđenju, kada se očekivalo da bude završena preliminarna revizija slučaja. Sudije su obavijestile stranke da je odluku donijelo rukovodstvo EULEKS-a, ali nisu davali dalja objašnjenja.

Tužilac EULEKS-a Danilo Ćećareli kritikovao je povlačenje sudija, ocijenivši da je riječ o štetnoj odluci i neuspjehu misije.

- Predmet se prenosi na lokalne vlasti... i svi znamo zašto. Ovo je najveći propust EULEKS-a, a ne idiotski skandali EULEKS-a koji nikad nisu postojali. Naša misija je da donesemo pravdu, ali smo i ovdje propali - rekao je italijanski tužilac.

Da bude jasno, kako je rekao, ovu odluku nije donio on ili vijeće sudija.

- Neko drugi je donio odluku i to nikada neće biti poznato. Dakle, njegovo ime neće biti poznato. Nema odgovornosti - dodao je Ćećareli.

Sulja, ujak kosovskog predsjednika Hašima Tačija,  bivši je funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova, u više navrata poslanik kosovske skupštine. U grupi optuženih je i Nuhi Uka, bivši predsjednik Opštinskog suda u Prištini.

Sa još 36 osoba, optuženi su za organizovani kriminal u predmetu "Zemlja".

Optuženi su za pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službenih dokumenata i podmićivanje.

Sumnja se da su malverzacijama došli u posjed ili otuđili nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta u okolini Prištine. Velike parcele su vlasništvo Srba. Oduzete su im nakon Drugog svjetskog rata i nikada nisu vraćene. Suđenje Azemu Sulji i ostalim optuženima počelo je u decembru 2017. godine, međutim, nijedno saslušanje nije održano na regularan način, nakon što su u većini slučajeva ročišta bila odgođena zbog odsustva ili optuženih, ili njihovih advokata odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana