ЕУЛЕКС се повукао из суђења Азему Суљи

Агенција
ЕУЛЕКС се повукао из суђења Азему Суљи

Приштина - Двије године након покретања суђења Азему Суљи и још 38 особа оптужених за организовани криминал у случају "Земља", ЕУЛЕКС се повукао из случаја.

ЕУЛЕКС је одлучио да предмет пренесе на локалне судије.

Одлука о повлачењу објављена је на суђењу, када се очекивало да буде завршена прелиминарна ревизија случаја. Судије су обавијестиле странке да је одлуку донијело руководство ЕУЛЕКС-а, али нису давали даља објашњења.

Тужилац ЕУЛЕКС-а Данило Ћећарели критиковао је повлачење судија, оцијенивши да је ријеч о штетној одлуци и неуспјеху мисије.

- Предмет се преноси на локалне власти... и сви знамо зашто. Ово је највећи пропуст ЕУЛЕКС-а, а не идиотски скандали ЕУЛЕКС-а који никад нису постојали. Наша мисија је да донесемо правду, али смо и овдје пропали - рекао је италијански тужилац.

Да буде јасно, како је рекао, ову одлуку није донио он или вијеће судија.

- Неко други је донио одлуку и то никада неће бити познато. Дакле, његово име неће бити познато. Нема одговорности - додао је Ћећарели.

Суља, ујак косовског предсједника Хашима Тачија,  бивши је функционер владајуће Демократске партије Косова, у више наврата посланик косовске скупштине. У групи оптужених је и Нухи Ука, бивши предсједник Општинског суда у Приштини.

Са још 36 особа, оптужени су за организовани криминал у предмету "Земља".

Оптужени су за прање новца, злоупотребу службеног положаја, фалсификовање службених докумената и подмићивање.

Сумња се да су малверзацијама дошли у посјед или отуђили неколико стотина хектара пољопривредног земљишта у околини Приштине. Велике парцеле су власништво Срба. Одузете су им након Другог свјетског рата и никада нису враћене. Суђење Азему Суљи и осталим оптуженима почело је у децембру 2017. године, међутим, ниједно саслушање није одржано на регуларан начин, након што су у већини случајева рочишта била одгођена због одсуства или оптужених, или њихових адвоката одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана