Драма у Ђенови још траје: Чујемо плач преживјелих испод рушевина

index.hr
Драма у Ђенови још траје: Чујемо плач преживјелих испод рушевина

Спасиоци су провели цијелу ноћ трагајући за људима који су остали заробљени испод рушевина након што се јуче у Ђенови урушио мост висок преко сто метара.

Према најновијим подацима погинуло је 35 особа, још 16 их је повријеђено, од којих су неки у критичном стању. Још 12 особа се сматра несталима и потрага за њима и даље траје. У потрази учествује на стотине ватрогасаца из цијеле Италије. Из полиције кажу како могу чути плач преживјелих под рушевинама.

Спасиоци кажу да не губе наду и да неће одусати све док не спасе сваку жртву. Више од 400 људи је евакуисано из околних кућа због страха од нових урушавања. Мост у Ђенови урушио се јуче око 11.30 по локалном времену, након чега је акција спашавања људи заробљених под рушевинама трајала цијели дан и наставила се током ноћи.

Вијадукт висок сто метара пао је на жељезничке шине, неколико зграда и ријеку. Италијански министар унутрашњих послова Маттео Салвини обећао је да ће се обрачунати са свима одговорнима за ову велику трагедију.

“Прешао сам овај мост стотину пута. Сада, као грађанин Италије, направићу све како бих сазнао имена и презимена свих одговорних за ову трагедију, јер је потпуно недопустиво да се у 2018. години у Италији умире на овакав начин”, запријетио је Салвини.

Мост се урушио док је падала обилна киша праћена јаком олујом, а наводно је муња ударила у мост прије урушавања. Ипак, истражиоци не вјерују да је то узрок урушавања.

Неки свједоци су испричали да су претходно чули јаку грмљавину, те експлозију, пише Индекс.

Међу 35 мртвих је и једно дијете, а ради се о дјевојчици. Десетине људи су тешко повријеђени. У тренутку урушавања на мосту је било између 30 и 35 возила.

Прави разлог урушавања још није познат, али постоји неколико теорија о томе шта је довело до ове трагедије.

Вијадукт Моранди пуштен је у промет 4. септембра 1967., након четири године градње. Назван је по пројектанту, инжењеру Рикарду Морандију, дуг је 1.182 метра те је низ година мета критика због своје проблематичне конструкције, пишу талијанске новине Коријера дела Сера које додају да се можда управо због тога и урушио.

Мост који пролази изнад трговачких центара, творница, стамбених зграда, жељезничке пруге Ђенова - Милан и ријеке Полцевера, те је дио аутоцесте А10, био је тема расправа инжењера због великих трошкова одржавања који су у једном тренутку требали престићи саме трошкове изградње, због чега су неки чак захтијевали да се он сруши и сагради нови.

Реутерс пише како је мост обновљен прије двије године, а директор аутопутева истакнуо је да су у вријеме колапса трајали радови учвршћивања његових темеља те да је вијадукт био под сталним надзором.

Стручњаци напомињу да би, уз лошу конструкцију, додатни проблем могао бити и у чињеници да се ради о мосту преко којег дневно пролазе десетине хиљада возила, што доводи до додатне деградације конструкције.

Истрага је у току, као и акција спашавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана