Đurić: Ko švercuje robu preko Sjeverne Makedonije na Kosovo?

Srna
Đurić: Ko švercuje robu preko Sjeverne Makedonije na Kosovo?

Beograd - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da bi Priština ili druge zemlje u okruženju trebalo da ponude odgovor na pitanje ko omogućava da se preko teritorije Sjeverne Makedonije švercuju ogromne količine robe na područje Kosmeta.

Komentarišući izjavu predsjednika Kosova Hašima Tačija da roba iz centralne Srbije stiže na Kosovo putem švercerskih kanala, Đurić je upitao čije firme debelo profitiraju od anticivilizacijskih taksa na robu iz centralne Srbije, a bliske su nekim političarima na Kosovu i Metohiji.

“Pošto Tači pominje kanale za šverc, koji postoje, potrebno je da neko od nadležnih organa, bilo privremenih institucija samouprave u Prištini ili drugih država koje učestvuju u okruženju u takvim aktivnostima, ponude odgovor na to pitanje”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare u sjedištu vladajućeg SNS-a, čiji je potpredsjednik.

Đurić je rekao da je neistinita izjava Tačija da šteta od uvođenja prištinskih taksa iznosi svega nekoliko miliona evra, te istakao da je ekonomiji Srbije nanesena šteta viša od 500 miliona evra na godišnjem nivou.

“Nastojanja da se ta šteta umanji kako bi se umanjio pritisak koji Priština trpi od dela međunarodne zajednice, nisu ništa drugo nego izvrtanje stvarnosti i netačno prikazivanje činjenica”, rekao je Đurić.

Đurić je najavio da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već u toku naredne sedmice nastaviti važne diplomatske kontakte i učestovati na samitu u Tirani u okviru procesa Brdo Brioni /8. i 9. maja/, što će biti još jedna prilika da Srbija pokaže svoju opredijeljenost za građenje normalnih odnosa u regionu.

“Možemo da očekujemo i sastanak Vučića sa /potpredsjednikom italijanske vlade/ Mateom Salvinijem, koji je nesumnjivo jedan od vodećih političkih lidera ne samo u Italiji, nego i u Evropi”, rekao je Đurić.

Đurić je naglasio da su ti sastanci od izuzetnog značaja za ukupan međunarodni položaj Srbije, te da će to biti još jedna prilika da Srbija iskaže jasnu riješenost i opredijeljenost za građenje normalnih odnosa u regionu.

“To će biti prilika da Srbija pošalje snažnu i kontinuiranu poruku svim činiocima u međunarodnoj zajednici da interese Srba na Kosovu i Metohiji ne može da gazi bilo ko i da interese Srbije u dijalogu sa Prištinom ne može da gazi bilo ko”, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana