Дачић упозорио Лондон да не предлаже прорјеђивање сједница о Косову

Срна
Дачић упозорио Лондон да не предлаже прорјеђивање сједница о Косову

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић скренуо је пажњу Великој Британији да Србија неће гледати благонаклоно ако та земља у августу, када буде предсједавала Савјетом безбједности УН, на дневни ред буде ставила питање да се прориједе или укину сједнице о Косову и Метохији.

Дачић је овај јасан став Београда пренио британском амбасадору у Србији Денису Кифу, као и дипломатским представницима Британије у УН, пишу “Вечерње новости”.


Лист наводи да Србија резонује да је позиција Британије према сједницама око Космета недопустива, тим прије што ће они у јулу бити домаћин Самита ЕУ-Западни Балкан, где ће се опет заложити за стабилност региона који управо они најављеним дипломатским акцијама угрожавају.

Сједнице Савјета безбједности УН о Космету, на којима се разматра извјештај генералног секретара о стању у овој српској покрајини, одржавају се свака три мјесеца.

Извјештаји су, према резолуцији 1244 Савјета безбједности обавезни, мада се у њој не прецизира колико често треба да се подносе, већ се наводи да то треба да буде “у одговарајућим временским интервалима”.

САД и Великој Британији на посљедњој сједници Савјета безбједности УН придружиле су се још четири западне чланице Савјета безбједности у залагању за промјену формата сједница тог тијела посвећених Косову, чему су се успротивиле Русија, Кина и Србија.

Бивши амбасадор у УН Павле Јевремовић каже да Британци као предсједавајући Савјету безбједности УН могу да предложе да се сједнице о Космету прориједе, а пошто је то техничко, а не политичко питање, на њега не може да се стави вето.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана