Dačić: Velike šanse da Srbija pobijedi u borbi protiv članstva Prištine

Srna
Dačić: Velike šanse da Srbija pobijedi u borbi protiv članstva Prištine

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da su velike šanse da Srbija pobijedi u borbi protiv nastojanja Prištine da izdejstvuje članstvo u Interpolu.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije u Njujorku, gdje je prisustovao sjednici Savjeta bezbjednosti, rekao da je teško prognozirati hoće li Priština uspjeti, jer se Beograd tu “ne suočava sa /samoproglašenim/ Kosovom već sa velikim lobiranjem zapadnih zemalja”.

“Mi se borimo, želimo da kažemo svima da pitanje ulaska Prištine u Interpol nije pitanje borbe protiv kriminala, nego da se radi o statusnoj stvari. Oni ne žele da uđu u Interpol da bi se borili protiv kriminala, to im nije želja, nego im je želja da pokažu da su zemlja ravnopravna sa Srbijom”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ocijenio je da je to možda i prednost Srbije, jer sve više zemalja uviđa da bi ulazak Prištine u Interpol bio veoma opasan.

Govoreći o sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećnoj Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da je najvažnije da je Kosovo i Metohija vraćeno na zasjedanja Savjeta bezbjednosti, što je i predviđeno rezolucijom 1244.

Prema njegovim riječima, diskusija se odvijala u skladu sa prethodno iznesenim stavovima o statusu Kosova, ali je mala razlika što su sada neke velike sile pozivale na fleksibilnost svih strana. “To možda ranije nije bio slučaj, jer se očekivalo da Srbija samo treba da prizna Kosovo”, dodao je Dačić.

On je naveo da je svako dao svoje viđenje u vezi sa statusom samoproglašenog Kosova i napomenuo da se na ovim sjednicama ne donose odluke, već svako iznosi svoje viđenje situacije.

Ističući zahvalnost Kini što je vratila Kosovo i Metohiju na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN, Dačić je napomenuo da nije bilo dogovora da li će se nastaviti sa redovnim sjednicama posvećenim ovom pitanju i da će to vjerovatno nastaviti da zavisi od onoga ko bude predsjedavao Savjetom bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana