Dačić: Putuj, Gabrijele

Agencija
Dačić: Putuj, Gabrijele

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel treba da prihvati realnost, a ne Srbija kao što je Gabrijel rekao.

Prema Dačićevim riječima, realnost je da je sadašnja njemačka vlada u odlasku.

"Pozdravite ga. Putuj, Gabrijele i prihvati realnost da je sadašnja vlada Nemačke u odlasku", rekao je Dačić u izjavi za Insajder.

Šef srpske diplomatije nije želio da odgovara na dodatna pitanja uz objašnjenje da nije u zemlji, ali je rekao da će Gabrijel od njega dobiti odgovor u subotu.

Ministar spoljnih poslova Njemačke je najvišim zvaničnicima Srbije i Kosova prenio prijedlog za suštinu pravno obavezujućeg sporazuma dvije zemlje, kojim se predviđa da Beograd prihvati nezavisnost Kosova, ali ne i da je formalno prizna, navedeno je danas na portalu gazetaredžpress.com.

Prema tom prijedlogu, Srbija treba da prihvati postojanje države Kosovo, ali nije obavezna da je formalno prizna.

Njemački šef diplomatije je u srijedu u Beogradu i Prištini predstavio prijedlog u nijansama. On je rekao da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, ali nije pomenuo riječ priznanje.

"Ako Srbija želi kretanje prema EU, vladavina prava i prihvatanje nezavisnosti Kosova je osnovni uslov", kazao je Gabriel.

On je u Prištini naveo i da će njegova zemlja uticati da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile.

Isti stav je prenio i zvaničnicima Kosova, premijeru Ramušu Haradinaju, predsjedniku Hašimu Tačiju i predsjedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju sa kojima se juče i danas susreo u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana