Дачић: Прије три године натјерали Хрватску, очекујем притисак на Приштину

Агенције
Дачић: Прије три године натјерали Хрватску, очекујем притисак на Приштину

Очекујем да ће међународни притисак, прије свега од Запада, натјерати Приштину да повуче нечувену одлуку о повећању такси за робу из Србије, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у интервјуу за “Курир”.

“Кад су прије три године могли да за само неколико дана натјерају Хрватску да прекине бесмислену блокаду границе са Србијом, онда још лакше могу да натерају Приштину да уради исто”, рекао је Дачић.

Он је додао да не постоји влада у свијету која није затражила укидање такси, укључујући Европску унију и САД, а да “можда само Влада Албаније мисли другачије, и један дио хрватских посланика”.

Упитан да ли млака реакција Запада значи да Приштина у томе има њихову помоћ, Дачић је рекао да, ако је Приштина имала ту подршку у почетку, “а вјероватно је имала”, онда је више нема.

“Једино што овдје треба да се деси је безусловно укидање трговинске блокаде и око тога нема никаквих преговора”, истакао је шеф српске дипломатије.

Поводом изјаве косовског премијера Рамуша Харадинаја да ће увећане таксе остати на снази док Београд не призна независност Косова, Дачић каже да је Харадинај најављивао многе ствари које се нису обистиниле, па се на то не би много обазирао.

“Србија није увела контрамјере јер ми поштујемо договоре и понашамо се цивилизовано, због чега нас и поштују на међународној сцени и због чега наши захтјеви имају снагу”, додао је Дачић.

Он је додао да је у оваквој ситуацији наставак дијалога у Бриселу немогућ.

“Сваки дијалог док се стање не нормализује не би имао смисла”, истакао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана