Dačić: Nema evropske šargarepe zbog koje bi se Srbija odrekla Kosova

Srna
Dačić: Nema evropske šargarepe zbog koje bi se Srbija odrekla Kosova

Beograd - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da nema te "evropske šargarepe" iz EU, zbog koje bi Srbija dobrovoljno pristala da se odrekne Kosova.

"Licemjerno je da pojedini krugovi u Briselu od nas očekuju istorijski harakiri, a ni oni sami unutar EU nemaju jedinstven stav kada je riječ o kosovskom pitanju", rekao je Dačić.

Govoreći o današnjem nastavku briselskog dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao za "Večernje novosti" da srbijanska strana ne pristaje na bilo kakve prepravke već dogovorenog sporazuma o Zajednici srpskih opština.

"Ako EU pristane na tako nešto, a vjerujem da neće, onda pada cijeli proces dijaloga i za nas tu više neće biti mjesta", naveo je Dačić, napominjući da su u tom sporazumu jasno naznačene obaveze obje strane, ali da izgleda u Prištini "pate od amnezije".

Dačić je ocijenio da u djelu međunarodne zajednice i u Prištini postoji očigledna težnja da se Srbi na sjeveru Kosova proglase za destabilizujući faktor.

"Mislim da se igraju vatrom, koju raspiruje i nečinjenje EU kada je riječ o ZSO, od koje sigurno nećemo odustati po cijenu kraha dijaloga", poručio je Dačić.

On je rekao da je sada lakše razgovarati sa administracijom u Vašingtonu, što je velika šansa za Beograd, jer Amerika ne želi novu nestabilnost i pokazala je interesovanje za srbijansku inicijativu o trajnom rješenju za Kosmet.

Dačić je istakao da se do rješenja mora doći isključivo kompromisom, a ne nametanjem stava Srbiji da mora da prizna nezavisnost Kosova.

"Pitao bih sve u EU - kako to da su promjenjive samo granice Srbije, a sve druge su kao uklesane u kamen. Prvo su otcijepili Kosovo od Srbije, i sada nam govore da nema više šta tu da se priča. Ma, kako da ne. Kada je to završena priča, što nas zovu na dijalog?", upitao je Dačić.

On je dodao da ne očekuje da će zemlje članice EU koje nisu priznale Kosovo, promijeniti svoj stav.

Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame o jednom predsjedniku za Albaniju i Kosovo, Dačić je rekao da je to još jedna potvrda velikoalbanske politike, koja je veoma živa i prisutna kod svih albanskih političara.

"Zamislite samo kada bi Srbija dala neku sličnu najavu, na primjer, da će sa Republikom Srpskom da ima jednog predsjednika i jednu spoljnu ili bezbjednosnu politiku?", naveo je Dačić.

Kada je riječ o evropskim integracijama, Dačić je rekao da je realan rok da Srbija do 2025. godine postane član EU i dodao da će to zavisiti od političkih odnosa, a ne samo da li je Beograd nešto uradio ili nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana