Дачић, Лавров: Јачати српско - руско партнерство

Срна
Дачић, Лавров: Јачати српско - руско партнерство

Београд - Пред Србијом и Руском Федерацијом данас су велики задаци јачања потенцијала српско-руског партнерства за шта постоје предуслови, а главни је традиција пријатељства и повјерења која је прошла вишевјековна искушења, оцијенили су министри спољних послова двије земље Ивица Дачић и Сергеј Лавров.

"Желимо да наставимо да јачамо ову традицију на све могуће начине за добробит садашњих и будућих генерација", поручили су Дачић и Лавров у заједничком тексту за "Политику" и "Руску газету" поводом 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије.


У тексту се истиче да су данас односи између Србије и Русије уздигнути на ниво стратешког партнерства, те да се политички дијалог развија динамично, у условима повјерења и разумијевања, редовно и на највишем нивоу.

Министри подсјећају да је у децембру прошле године успјешно остварена посјета предсједника Србије Александра Вучића Русији.

Они су констатовали да се наставља међупарламентарна сарадња којој су озбиљан подстицај дале посјете Србији предсједника Савјета Федерације Валентине Матвијенко у новембру 2017. године и предсједника Думе Вјачеслава Володина у јуну прошле године.

"Са задовољством биљежимо позитивну динамику трговинско-економских и војнотехничких веза, успјешну реализацију заједничких пројеката у области енергетике, саобраћаја и културе. Разрађен је чврст уговорно-правни темељ српско-руских односа који се досљедно развија", оцијенили су Лавров и Дачић.

У тексту се наглашава да двије земље спроводе самосталну, прагматичну и избалансирану спољну политику, која се ослања на властите националне интересе.
"Притом, одлучни смо у поштовању основних принципа међународних односа садржаних у Повељи УН", поручили су двојица министара.

Дачић и Лавров су навели да се двије земље досљедно залажу за превазилажење кључних изазова и пријетњи савременог свијета, чврсто се ослањајући на међународно право.

"Наша међусобна сарадња је посебна по узајамном поштовању избора друге стране и узимању у обзир њених интереса. Београд и Москва противе се штетној пракси, жили са нама или против насж која је већ довела до јачања неповјерења и нестабилности на европском континенту", наводи се у тексту.

Двојица министара подсјетила су на историјат односа двије земље од када је кнез Милош Обреновић у Крагујевцу 23. фебруара 1838. године примио првог руског конзула Герасима Вашченка, што означава и почетак дипломатских односа.

У заједничком тексту подсјећа се да су односи између двије земље 1999. године прошли на испиту, а да су два свјетска рата пружила више примјера "братства по оружју и жртава на олтару побједе".

Наводи се да је 20. вијек, нимало једноставан за обје државе, умногоме био искушење за српско-руско пријатељство.

"Захваљујући нашим заједничким напорима била је заустављена агресија НАТО-а против СРЈ, док је сукоб око Косова и Метохије пренесен у оквире политичког регулисања обезбијеђеног доношењем резолуције Савјета безбједности УН 1244. Све до данашњег дана заједно бранимо легитимна права Србије у вези са Косовом и Метохијом, ослањајући се на међународно право", истакли су министри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана