Дачић: ЕУ као врховни савет с Тибета, сто пута сам рекао Вучићу

B92
Дачић: ЕУ као врховни савет с Тибета, сто пута сам рекао Вучићу

Београд - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је да је догађај на језеру Газиводе провокација која представља континуитет свега што се дешавало протеклих мјесеци.

Говорећи о посјети косовског предсједника Хашима Тачија у пратњи косовских специјалаца језеру Газиводе, Дачић је у Јутарњем програму Прве телевизије рекао да “не верује да се код Тачија пробудио туристички ген”.

“Овакве ситуације тешко стечену стабилност руше”, нагласио је Дачић.

Да се ради о јасном кршењу Бриселског споразума, објашњава Дачић, подсјетио је на период потписивања Бриселског споразума када је Кетрин Ештон организовала састанак у НАТО током којег је било договорено да никакве безбједносне снаге Косова не могу да дођу на сјевер Косова док се не испуне два услова.

Каже да је он лично присуствовао том састанку и да је то гарантовао генерални секретар НАТО, а да су састанку присуствовали и предсједник Србије Алекандар Вучић и предсједник привремених косовских инститиуција Хашим Тачи.

“Први услов је да буде обавештен КФОР, а други да се о томе обавесте и сагласе председници српских општина”, прецизирао је Дачић и додао да за упад РОСУ на Газиводе не зна да ли је КФОР обавештен, јер се са њихове стране само јављају “извињења, пропусти и накнадне реакције”, као и да на то питање јуче нису ни одговорили.

“С друге стране ЕУ се није ни трудила да учествује у решавању овог проблема, као што је председник Вучић рекао да није могао да их добије. Само знам да српске опстине нису обавештене о доласку РОСУ, нити је неко од њих тражио сагласност”, подвукао је Дачић.

Он се осврнуо и на реакцију Европске уније.

“Европска унија се огласила као неки врховни савет са Тибета, говори о томе да све стране буду мирне. Ја не очекујем ништа од њих. Сто пута сам рекао Вучићу да не треба рачунати да ће они бити објективни, не Европска унија него међународна заједница”, казао је Дачић.

“Променила се доста ситуација, сви схватају да је приштинска страна та која ствара проблема, али нема реакције, нема притисака на њих”, додао је он.

Дачић је рекао и да се читав један спрат празни у Схевенингену за потребе Специјалног суда и нагласио да се очекују прва хапшења.

Упитан да ли ће Тачи тамо да се појави, рекао је: “Да ли ће Тачи бити тај или неко друго не знам, али тај суд почиње са радом”.

“Виђао сам их са у Уједињеним нацијама на разним местима. Рекао сам то и генералном секретару УН да они злоупотребљавају све што могу само да би били присутни. 41 човек из Приштине је добио пропусницу за УН, али то су пропуснице са словом „О”, што значи други, остали, што би рекли млади рекли „абитни”. Ми сваке године упућујемо протест, али постоје земље које су их признале па их позову на неке пратеће догађаје”, навео је Дачић.

“Нас много више од дешавања у УН брину дешавања на Косову”, истакао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана