Дачић: Ако Хрватска хоће дипломатски рат, имаће га

Танјуг
Дачић: Ако Хрватска хоће дипломатски рат, имаће га

Београд - Ако Хрватска хоће дипломатски рат, имаће га, изјавио је министар спољних послова Србија Ивица Дачић.

"Уколико званични Загреб одлучи да повуче амбасадора из Београда, како се спекулише, исто ћемо урадити и ми са нашим амбасадором у Загребу. Спремни смо да ту жигруж одиграмо до краја, ако они то хоће, али плашим се да је жсрпски проблемж у Хрватској јако тешка и неизлечива болест", рекао је Дачић за "Информер".

Он је указао да су реципрочне мјере уобичајена пракса у дипломатији, а да је Србија принуђена да реагује и одговара на потезе Хрватске.

Дачић је изразио очекивање да ће, ипак, превладати разум и да ће добросусједска сарадња бити настављена.

"Ако дође до нових непријатељских корака власти у Загребу, спремни смо да реагујемо. Ипак, надам се да ћемо се окренути позитивним стварима, јер су односи Београда и Загреба пресудни за стабилност у цијелом региону", рекао је Дачић.

Он је поручио да је Србија спремна да одустане оног тренутка када Хрватска укине бесмислене мјере према министру одбране Александру Вулину.

"Ово свакако није пут којим треба да идемо. Надамо се да ће превладати разум и да ћемо наставити трасом коју су зацртали председници Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић. Али, ако неко хоће дипломатски рат, имаће дипломатски рат", поручио је Дачић.

Одговарајући на питање да ли је могуће да ће Хрвати због овога блокирати преговоре са ЕУ, Дачић је оцијенио да није извјесно да ће Хрватска у јуну блокирати Србији отварање нових преговарачких поглавља са ЕУ.

"И раније су то покушавали, па им није успевало или није трајало дуго", рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана