Црна Гора позвала амабасадора Србије на разговор

Танјуг
Црна Гора позвала амабасадора Србије на разговор

Подгорица - Министарство вањских послова Црне Горе позвало је данас амбасадора Србије Зорана Бингулца на консултације и затражило званичан став Републике Србије поводом актуелне ситуације у вези са Бранком Милић, оптуженом у случају покушаја државног удара на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године, која је у петак побјегла у амбасаду Србије у Подгорици.

Како је саопштено из МВП-а Црне Горе, државни секретар министарства амбасадор Зоран Јанковић саопштио је на састанку да би свако дјеловање које утиче на судски поступак, значило кршење принципа међународног права као и дипломатске праксе између држава које имају уређене дипломатске односе, и затражио што бржи одговор српске стране.

“Јанковић је казао и да ће Министарство вањских послова и други надлежни органи предузети даље мјере и радње, у складу са међународним стандардима, правним поретком Црне Горе и дипломатском и правном праксом у оваквим случајевима”, наводи се у саопштењу.

Амбасадор Републике Србије у Црној Гори Зоран Бингулац, потврдио је да се Милић налази у просторијама амбасаде Србије и да су одмах по њеном доласку обавијештени надлежни органи те државе. Нагласио је да је српска страна упозната са правном процедуром и обавезама које је неопходно испоштовати у поменутом случају, те да се наредних дана може очекивати званичан став и реакција Републике Србије.

Подсјетимо, Бранка Милић побјегла је у петак у амбасаду Србије, након што јој је судија Сузана Мугоша поново одредила притвор.

Милић и још 13 лица оптужени су да су 16. октобра 2016. године, у ноћи одржавања парламентарних избора у Црној Гори планирали организовани улазак у Скупштину Црне Горе, као и ликвидацију бившег премијера Мила Ђукановића.

Суђење оптуженима за покушај државног удара је у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана