Четири радника страдала у Србији у једном дану на градилиштима

Срна
Четири радника страдала у Србији у једном дану на градилиштима

Београд - У Србији су за 24 часа страдала четири радника на градилиштима, а надлежни су упозорили да послодавци морају да примјењују превентивне мјере, објавила је данас Радио-телевизија Србије (РТС).

Анализа смртних повреда на раду у 2018. години у Србији показала је да је свих 15 смртних повреда у грађевинарству било од пада са висине.

Вршилац дужности директора Управе за безбједност и здравље на раду Србије Марина Фуртула истакла је да скеле, посебно на градилиштима, морају бити правилно монтиране и атестиране.

“Запослени морају да буду оспособљени за безбедан и здрав рад и морају да им буду издата средства и опрема за личну заштиту на раду”, навела је Фуртула.

Према њеним ријечима, осим обавеза послодаваца, и запослени су дужни да правилно користе опрему која им је издата.

“Апел и послодавцима и запосленима - придржавајте се превентивних мера безбедности и здравља на раду”, поручила је Фуртула.

Када је температура ваздуха изнад 36 степени Целзијусових, послодавци су дужни да обезбиједе чешће паузе, просторију гдје радници могу да се расхладе, довољне количине воде и безалкохолног пића.

Метеоролози су најавили да ће врели талас из Сахаре, који је већ захватио већи дио Европе, почетком наредне седмице стићи и до Србије, гдје се у већини мјеста очекује температура ваздуха од око 35 степени Целзијусових.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана