Ћелије у Хагу спремне за Харадинаја и Суљу

Глас Српске
Ћелије у Хагу спремне за Харадинаја и Суљу

Приштина - На првим оптужницама Специјалног суда за злочине ОВК, које се, како је најавио министар Ивица Дачић, очекују врло брзо, налазе се оснивач и бивши командант ОВК-а Азем Суља, затим брат косовског премијера Рамуша Харадинаја, Даут, и шеф суда ОВК Сокол Добруна.

Специјално тужилаштво у Хагу, на чије је чело почетком септембра дошао Џек Смит, пронашло је доказе за више од 60 бивших лидера и припадника ОВК-а, с тим што се оптужнице односе како на ратне злочине, тако и на друга дјела почињена 2000. године. Косовски медији су писали да је могуће да ће Суља, Даут Харадинај и Добруна међу првима бити ухапшени, заједно са Шукријем Бујом, који је осумњичен за напад на албанску породицу у Годанцу након рата.

Суља је један од оснивача Ослободилачке војске Косова и једна од њених централних фигура. Његово хапшење би могло да услиједи по окончању истраге ЕУЛЕКС-а о серији убистава политичких противника.

Прве оптужнице очекиване су још почетком ове године. Наравно, јавност највише занима да ли ће се у Хагу наћи предсједник Косова Хашим Тачи, о чему је и сам Тачи истакао да би “било кад, под било којим околностима” одговорио на позив Специјалног суда, иако је формирање ове институције означио као “неправду према Албанцима”.

Ипак, имајући у виду да Тачи обавља високу функцију, мало је вјероватно да ће и он, али и премијер Рамуш Харадинај и предсједник скупштине Кадри Весељи бити изведени пред лице правде. Међутим, њихови најближи сарадници и саборци не би смјели избјећи такву судбину.

Дачић је истакао да се читав један спрат у Шевенингену празни, а то је најмање 12 ћелија за потреба Специјалног суда за злочине ОВК.

  • То је ексклузивна вест из Шевенингена, 100 одсто проверена. Значи да тај суд почиње са радом и да се очекују прва хапшења. Да ли ће Тачи бити тај или неко други, није битно - рекао је Дачић.

Вукчевић

Бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић истиче  заслуге институције на чијем је челу био, у свим будућим процесима против злочинаца ОВК у Хагу.

- Формирање Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу је последица нашег рада на откривању злочина трговине органима на Косову. Наша заслуга је у том погледу највећа. Е сад, у погледу брзине подизања оптужница нисам велики оптимиста као Дачић, нити могу да претпоставим ко би могао да се нађе на оптужницама. Рецимо, Хашим Тачи је свакако један од могућих оптуженика - објашњава Вукчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана