Budimir: Ni poslije 23 godine odnos Zagreba prema srpskim žrtvama se ne mijenja

Srna
Budimir: Ni poslije 23 godine odnos Zagreba prema srpskim žrtvama se ne mijenja

Beograd - Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da porodice stradalih Srba u hrvatskoj operaciji "Bljesak" posebno boli to što se ni poslije 23 godine odnos u Hrvatskoj prema srpskim žrtvama nije promijenio i gotovo niko nije optužen za zločine.

Budimir, koji je prisustvovao parastosu za srpske žrtve "Bljeska" u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, rekao je novinarima da su, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", 283 osobe, od čega 57 žena i 14 djece, stradale na put spasa prema mostu u Gradišci.

"Najmanje što očekujemo je da oni koji su počinili te zločine odgovaraju, ali kao što smo vidjeli, nisu odgovarali ni u Hagu ni pred hrvatskim pravosuđem", rekao je Budimir.

On je dodao da je teško, poslije toliko vremena, očekivati da će neko i odgovarati.

"Posebno kada vidimo da se i sada na komemoraciju u Jasenovcu odlazi u posebnim kolonama, što jednostavno znači da se ta istina teško probija", rekao je on.

On je dodao da porodice srpskih žrtava obilježavaju ovaj 1. maj parastosom u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, dok u isto vrijeme Hrvatska to slavi i prikazuje kao veliki datum njihove pobjede.

"Iako odlazim u Hrvatsku, ne znam u čemu se ta pobjeda sastoji. Jer, na tim prostorima gdje su protjerani Srbi živjeli gotovo da ih i nema, ali nema ni Hrvata. Znači, pobjeda bi bila u tome da nestane narod koji je tamo vijekovima živio", rekao je Budimir.

Budimir je podsjetio da se svake godine izbjegli krajiški Srbi okupljaju kod manastiora Krušedol na manifestaciji koja se održava posljednje subote u maju.

"Tu će biti nekoliko desetina hiljada naših ljudi iz raznih krajeva Srbije, iz regiona, gdje ćemo još jednom odati pomen svima koji su stradali u žBljeskuž i žOlujiž i ratovima tokom 20. vijeka", naveo je on.

Prvog maja 1995. godine, za samo 36 časova, hrvatske vojne, paravojne i policijske snage pod rukovodstvom tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana protjerale su oko 15.000 Srba iz zapadne Slavonije. Ubijene su ili nestale 283 osobe, a za zločin još niko nije odgovarao.

U vrijeme napada područje zapadne Slavonije bilo je u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom snaga UN.

Haški tribunal je prvo proglasio krivim generale hrvatske vojske Antu Gotovinu i Mladena Markača za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da tokom i nakon akcija "Oluja" i "Bljesak" bude prisilno i trajno uklonjeno srpsko stanovništvo iz Krajine.

Gotovina i Markač su drugostepenom presudom oslobođeni bilo kakve odgovornosti za počinjene zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana