Брнабић: Не сматрам да Хрвати требају имати загарантовано место у српском парламенту

index.hr
Брнабић: Не сматрам да Хрвати требају имати загарантовано место у српском парламенту

Београд - Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је у интервјуу за "ХРТ" у Београду да не мисли да би Хрвати требало да имају загарантовано посланичко мјесто у српском парламенту, изразила наду да неће бити потребна арбитража за рјешавање питања границе на Дунаву, као и спремност да се прионе рјешавању питања несталих те истакла да није Вучићева 'продужена рука'.

У свом првом интервјуу за хрватске медије откад је постала премијер Србије, Брнабић је говорила о најважнијим отвореним питањима између Хрватске и Србије - правима хрватске мањине у Србији, граници и несталима.

Она каже како није за то да "свака национална мањина обвезно добије по једног представника у парламенту.

"Зато што мислим да смо ми развили механизам да на неке друге начине, институционалне начине у потпуности заштитимо право и слободе националних мањина", каже Брнабић.

У погледу границе на Дунаву, она је изразила наду да неће бити потребна арбитража те да ће двије земље у року од двије године билатералним разговорима успјети да пронађу рјешење.

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић и српски предсједник Александар Вучић договорили су на недавном састанку у Загребу рок од двије године за рјешавање тог проблема.

Брнабић је казала да је српска влада одредила састав делегације за вођење преговора о граници с Хрватском.

Истакла је и да је задовољна ефикасностни  којом су двије владе почеле да раде послије састанка и посјета предсједника Вучића Хрватској.

Говорећи о несталима, српска премијерка изразила је наду да ће и то питање бити ријешено што је могуће прије.

"То је свакако једно од најтежих и најважнијих питања за породице тих људи, а генерално и за односе између Хрватске и Србије", истакла је Брнабићева.

"Након састанка и посете предсједника Вучића Хрватској, и предсједник Вучић и предсједница Грабар-Китаровић имали су састанке с породицама несталих. Драго ми је и да ће хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић посетити Београд 23. марта када ће разговарати и са српским министром правосуђа Нелом Кубуровић и то ће бити једно од питања. Верујем да ће се то спустити на ниво радне групе и да ћемо кренути радити на томе да се што пре реши", рекла је она.

За однос с предсједником Вучићем рекла је да је одличан.

"Гледам на тај однос као једну од највећих снага Србије. Пуно се консултујем с председником јер је он човек за кога мислим да најбоље познаје Србију", казала је.

Додала је да јој не сметају прозивке да је 'продужена рука' Александра Вучића.

"Ја знам ко сам и шта сам и резултати ће остати иза мене", казала је.

Истакла је и да Хрватска и Србија имају велике потенцијале за заједничку сарадњу који у овом тренутку нису потпуно искориштени, што не значи да не иде набоље.

"У 2017. наша укупна размена повећана је 14 одсто у односу на 2016. и то је даље мало у односу на оно што можемо имати", закључила је Ана Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана