Брнабић: Хрватска не поштује европске вредности

Tanjug
Брнабић: Хрватска не поштује европске вредности

Београд - Предсједница Владе Србије, Ана Брнабић, изјавила је данас да јако жали што је Хрватска ускратила могућност министру одбране Александру Вулину да пос,ети ту земљу, јер то, каже, нису европске врл,едности, те поручила да Србија остаје отворена за комуникацију за Хрватском јер нам је у интересу стабилан регион.

"Жао ми је што се ситуација са Хрватском поново донекле погоршава након храброг геста предсједника Србије Александра Вучиха да на позив предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић посјети ту земљу. Они су, обоје, учинили храбар, лидерски гест", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Како је рекла, након посјете Вучића Хрватској било је неколико добрих билатералних сасатанака, када су се министарке правде и грађевинарства Србије састале са колегама из Хрватске, те поручила да је то требало да буде пут којим је требало наставити.

Поновила је да јој је жао и што се делегација хрватског парламента повукла из посјете Србији, што је, према њеном мишљењу, било непотребно.

"Јако жалим и што је ускраћена могућност министру Вулину да посјети Хрваскру, јер то нису европске вриједности. Европске вриједности нису ускраћивање путовања и посјета било коме, дијалог је основна европска вриједност", рекла је премијерка.

Она је поручила да ће Србија наставити искрено да се труди да побољшамо комуникацију са Хрватском, као што смо побољшали комуникацију са осталим сусједима, и остаје отворена за сарадњу, јер је, истакла је, важно да као регион будемо стабилни, сигурни и предвидиви, како би сви наши грађани живјели боље.

"Лоше је што се било коме забрањује улазак у Хрватску, јер се отвара простор за арбитрарност - које земље, коме и на основу чега ускраћују гостопримство. Без обзира на то важно је да ми будемо фокусирни на будухцност, јер без отворене комуникације Србије и Хрватске регион не може бити стабиланм а нама је у интересу стабилност региона и зато ћемо остати отворени за даљу комуникацију", закључила је Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана