Bez svjedoka nema ni pravde

Glas Srpske
Bez svjedoka nema ni pravde

Beograd - Bez svjedoka nema ni pravde, pišu u istraživanju o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu frankfurtske “Vijesti” podsjećajući da dosadašnja sudska praksa pokazuje da to što se o zločinima “sve zna” zapravo ne znači puno za sud, “koji se hladno drži činjenica”.

Upravo iskustvo Međunarodnog suda za ratne zločine počinjenih na području bivše Jugoslavije ili Tribunala u Hagu, gdje je donesena samo jedna presuda za ratne zločine protiv pripadnika OVK, pokazuje koliko je bilo propusta tužilaštva i kako su velika očekivanje srpskih porodica skrhale oslobađajuće presude.

- Lako je stvoriti uverenje javnosti da je neko kriv, ali potpuno je druga stvar ubediti sud u njegovu krivicu - rekao je Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo.

On je istakao da su kredibilni svjedoci, saradnja sa pravosudnim i istražnim organima u Srbiji, kao i prikupljanje kvalitetnih dokaza, glavni problemi sa kojima se Tribunal u Hagu suočavao tokom procesa za ratne zločine OVK na Kosovu.

- U Srbiji smo imali hvalisanje dokazima, pokojni ministar Vladan Batić je govorio da imaju pune kamione koje će dostaviti Tribunalu. Međutim, tokom procesa se ispostavilo da većina nije relevantna i da je reč o dokazima za medijske kampanje, politička ili politikantska prikupljanja poena. Neki su bili toliko loši da nisu uneseni ni u predmetni spis, što se, recimo, vidi iz prve prvostepene presude Ramušu Haradinaju - kaže Stjepanović

Dodao je da je problem bio i kredibilitet svjedoka.

- Deo problematičnih svedoka su policajci, kao što je kriminalistički inspektor SUP-a u Uroševcu Dragan Jašović. Pretresno veće je zaključio da je on bio suočen sa znatnom količinom materijala, između ostalog i sa svedočenima, ali da su u tom SUP-u svedoci maltretirani i mučeni. Dakle, Srbija nije mogla da nađe boljeg svedoka od Jašovića, za koga svedoci govore da ih je u policijskim stanicama maltretirao - jasan je Stjepanović.

Kada govore o ratnim zločinima, porodice srpskih žrtava, uglavnom govore o vrhu OVK, danas liderima političkih partija na Kosovu. Koliko je teško dokazati komandnu odgovornost pred međunarodnim sudom, pokazuju, kaže direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj i presude hrvatskim generalima.

  • Tribunal u Hagu nije uspeo da u drugostepenim presudama hrvatskim generalima dokaže njihovu komandnu odgovornost. I u slučaju “Lapušnik” Fatmir Ljimaj je oslobođen zbog nedostatka dokaza za komandnu odgovornost. Tu je posebna situacija sa pripadnicima OVK, jer ni Hagu, ni u Srbiji, tužilaštva nisu dokazala zvaničnu strukturu OVK. Čak ne postoje ni pisani tragovi naredbi, nema ni zapisnika sa sastanka štaba. Kada nema dokumentacije priča se svodi na izjave očevidaca, a kao što ste primetili, neki su menjali iskaze, neki odbili da svedoče, a međunarodni sud traži dokaz “van svake sumnje” - navodi Bljakaj.

Nema odgovornosti

Odgovornost međunarodnih istražilaca da na Kosovu donesu pravdu za žrtve posebna je priča, a gotovo je izvjesno da niko od njih neće snositi posljedice.

- Nažalost, 20 godina nakon rata i dalje je ogromna magla kada je reč o zločinima. Priča o žutoj kući, recimo, je totalni haos. Da su međunarodne misije, prvenstveno UNMIK, te zločine na vreme istražile, znali bismo i šta se dogodilo i ko je odgovoran. Kada pravda ovoliko kasni, sve su manje izgledi za presude. Zato nisam siguran da će i pred Specijalnim sudom većina žrtava, pre svega srpskih, dobiti pravdu - kaže Bljakaj.

Presude i novac

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu nudi mogućnost reparacije ili odštete za žrtve, ali član Udruženja kosmetskih stradalnika Gordana Đikanović ističe da se to opet odnosi samo na predmete okončane kaznom.

- Prvo, to je novčana nadoknada. Gubitak najrođenijeg ne može u novcu da se izrazi, ali može da znači za porodicu jer najveći broj porodica ubijenih i kidnapovanih živi ispod granice siromaštva. Ali, opet, na to će imati pravo samo porodice gde je zločinac osuđen. Jun, jul i avgust su meseci kada su se dogodili najveći zločini nad Srbima i za njih niko nije odgovarao - kazala je Đikanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana