Жарко Пуховски: Црногорски официр у Книну со на рану Србима

Агенције
Жарко Пуховски: Црногорски официр у Книну со на рану Србима

Загреб - Влада Црне Горе није требало да пошаље представника на обиљежавање годишњице војне операције “Олуја”, сматра политички аналитичар из Загреба Жарко Пуховски.

Присуство Ивана Машуловића, црногорског војног аташеа, на прослави погрома над Србима изазвало је жесток револт у Црној Гори и Србији, а Пуховски оцјењује да је званична Подгорица морала да буде опрезнија “јер је мала и слаба, али и унутрашње подијељена”.

- Мени се чини да се у тој ситуацији треба чувати било каквих потеза који могу да провоцирају неку од страна. Ја не мислим да би некога провоцирало да црногорски аташе није био на тој свечаности, а очито је провоцирало многе то што је био. Према томе, то је требало избјећи... Питање је да ли је неко намјерно или неспретно одлучио да стави со на рану браћи Србима - казао је Пуховски, истичући да Машуловићево присуство на прослави у Книну нема никакву улогу за односе између двију држава.

Он је нагласио да Црна Гора нема никакву важност за Хрватску.

- Хрватска на Црну Гору гледа као старији брат на млађег брата који је био мало злочест, па се сад поправио. Црна Гора није тема у Хрватској, чак ни кад се ради о веома озбиљним проблемима у Црној Гори. Не вјерујем да више од хиљаду људи зна за име било којег црногорског политичара осим Мила Ђукановића и можда Филипа Вујановића - додао је Пуховски.

Црногорски официр који је присуствовао прослави “Олује” у Книну је пуковник Иван Машуловић (46) из Никшића.

Машуловић се налази на функцији војнодипломатског представника - изасланика одбране у Хрватској. На ту функцију је именован одлуком Савјета за одбрану и безбједност Црне Горе 3. октобра прошле године, а важи за кадар Милана Роћена.

Машуловић је један од најоданијих кадрова ДПС-а, а већину своје каријере је провео у полицији и АНБ-у.

Посланички клуб Демократског фронта најавио је да ће тражити заказивање посебне сједнице Скупштине Црне Горе због, како су навели, скандалозног присуства представника Војске Црне Горе на обиљежавању годишњице хрватске акције “Олуја” у Книну.

Пуповац

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац оцијенио је да је годишњица војно-полицијске акције “Олуја” постала мјесто поновног сукобљавања, својеврсног наставка рата његовим различитим интерпретацијама и погледима на његове посљедице.

Како ствари сада стоје, каже Пуповац, не изгледа као да би се то могло промијенити.

(Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана