Закувава се у Скопљу због “Републике Сјеверне Македоније”

Танјуг
Закувава се у Скопљу због “Републике Сјеверне Македоније”

Скопље - Грађани, а не предсједник Ђорђе Иванов, одлучују о будућности Македоније, навела је влада у Скопљу послије одлуке Иванова да не подржи споразум са Грчком о имену.

Македонска влада саопштила је да жали због чињенице да предсједник Иванов није успио да превазиђе своје слабости и увиди перспективе које се отварају за земљу након споразума између Скопља и Атине о новом називу земља - Република Сјеверна Македонија.

Саопштење владе услиједило је након данашњег обраћања јавности предсједника Иванова, који је одбио да потпише споразум и назвао га штетним по земљу, јавила је агенција МИА.

Влада је навела да Иванов нема осјећај одговорности и да се користи манипулацијама, чиме наноси штету земљи и њеним грађанима и директно ради против јачања македонског идентитета, преноси МИА.

“Иванов није посвећен налажењу ријешења и не улаже напоре у правцу интеграције Македоније у ЕУ и НАТО, што представља највиши национални приоритет за грађане. Умјесто што кочи будућност Македоније и гура земљу у изолацију, за Иванова би било најбоље да се повуче из политике. Ми одлучујемо сами о себи и то су коначно признали сви сусједи, Грчка и међународна заједница. Тај споразум потврђује и јача македонски етнички и културни идентитет једном заувијек”, наводи се у саопштењу владе.

Македонски предсједник Ђорђе Иванов саопштио је раније данас да је његова коначна одлука да неће подржати, ни потписати споразум о новом имену те бивше југословенске републике, који су аминовали премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, јер сматра да је он штетан по државу и њене грађане.

Иванов је у обраћању јавности поручио да је то за њега најштетнији договор у историји.

“Нећу легализовати политички нелегална дијела”, рекао је Иванов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана