Загреб оптужио Београд да жртве користи у пропагандне сврхе

Глас Српске
Загреб оптужио Београд да жртве користи у пропагандне сврхе

Загреб - Хрватско Министарство спољних послова оптужило је Србију да изложбом о Јасеновцу, у сједишту УН у Њујорку, "манипулише и пласира лажне податке", те да страдање жртава у том усташком логору из Другог свјетског рата користи у "пропагандне сврхе".Из хрватског Министарства спољних послова нису навели који су за њих спорни дијелови изложбе, али додају да су УН упозорили на покушај пласирања лажних података, након чега су, како тврде, "организатори били присиљени да из поставке уклоне жнајгрубље фалсификатеж".

"Изражавамо дубоко поштовање према свим жртвама усташког режима из Другог свјетског рата и најснажније осуђујемо сва његова злодјела, посебно злочине извршене према жртвама страдалим у логору Јасеновац. Из пијетета према овим жртвама, сматрамо неприхватљивим коришћење страдања у Јасеновцу у дневнополитичке, пропагандне сврхе", наводи се у саопштењу.

Указујући да о изложби нису били ни информисани стручњаци и институције у Хрватској, из хрватског Министарства оцјењују да организовање изложби на такав начин "не доприноси помирењу, изградњи повјерења и развијању добросусједске сарадње у југоисточној Европи".

Агенција Хина тврди да се "од изложбе оградио и УН, уз образложење да је садржај искључиво у надлежности организатора и да њено одржавање у просторијама УН не имплицира да је УН прихвата".

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић отворио је у сједишту УН у Њујорку изложбу "Јасеновац - право на незаборав", која је прва је изложба међународне експертске групе историчара из седам земаља у УН, 72 године након Другог свјетског рата.

Главни циљ изложбе је његовање културе сјећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно осам логора за истрјебљење у Другом свјетском рату.

Ово је највећа и најмонументалнија изложба која је први пут постављена у УН о Јасеновцу са седам тона опреме и експоната којом ће се на мултимедијални начин Србија представити кроз српско-јеврејски пројекат поводом обиљежавања Међународног дана Холокауста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана