Vučić sa Plenkovićem razgovarao o ratnoj odšteti

Tanjug
Vučić sa Plenkovićem razgovarao o ratnoj odšteti

Zagreb - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je razgovore u Zagrebu sastankom sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Plenković je dočekao Vučića ispred sjedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o pravima manjina i temama od interesa za obe strane.

"Razgovarao sam sa Plenkovićem o temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo, objavio je Vučič na Tviteru pošto se u Zagrebu sastao sa hrvatskim premijerom.

On je danas po dolasku u Banske dvore izrazio uvjerenje da će odnosi dvije zemlje i dva naroda biti značajno unapređeni.

"Siguran sam da će vlada Hrvatske kao i svi mi iz Srbije tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", napisao je u Zlatnoj knjizi.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je na Tviteru da je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o svim otvorenim pitanjima između dvije države.

To uključuje i razgovor o ratnoj odšteti.

"S predsjednikom Srbije razgovarao sam o svim otvorenim pitanjima između dvije države - nestalima, granici, pravosudnoj saradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji i privrednoj saradnji, evropskom kontekstu i odnosima u Jugoistočnoj Evropi", objavio je Plenković poslije sastanka uz sliku sa susreta s Vučićem.

Novinari su iskoristili Vučićev prolazak, u društvu premijera Hrvatske, iz zgrade Vlade do sjedišta Sabora na Markovom trgu i pitali ga jesu li razgovarali o odšteti.

On je odgovorio da je tu temu otvorio Plenković, ali da je on imao drugačiji stav, što mu je i rekao.

Poslije razgovora s Plenkovićem, Vučića je primio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Hrvatski premijer ranije je najavio da će s Vučićem razgovarati o ratnoj odšteti, dok je iz kabineta hrvatske predsjednice saopšteno da ta tema neće biti medju temama o kojima će razgovarati s Vučićem što je podstaklo nagađanja da posjeta predsjednika Srbije nije usaglašena između predsjednice i premijera.

Iz hrvatske Vlade nekoliko puta su ocijenili da nije pravi trenutak za Vučićev dolazak, posebno zbog sukoba oko izložbe o logoru Jasenovac u sjedištu UN i kritičkih izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na račun hrvatske Vlade i premijera.

Dio hrvatskih političara, poput potpredsejdnika Vlade i ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića, smatra da je Vučić prije dolaska u zvaničnu posjetu trebalo da se izvini zbog agresije na Hrvatsku i svojih izjava iz ratnih '90-tih.

Vučić je danas doputovao u dvodnevnu psoetu Zagrebu gdje se sastao prvo sa predsejdnicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović sa kojom je razgovarao o riješavanju otovrenih pitanja, prije svega sudbini nestalih, položaju manjina, pitanju granica i pravosudnim pitanjima.

Poslije sastanka sa predsednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, Vučić će će se zajedno sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović obratiti učesnicima Privrednog foruma u Hrvatskoj privrednoj komori i posjetiti Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku.

Drugog dana posjete, u utorak Vučić će posjetiti opštinu Vrginmost i prisustvovati skupštini Srpskog narodnog većija u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, čime završava njegova posjeta Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana