Влада Врне Горе усвојила Извјештаји о преговорима о граници са Србијом и БиХ

Срна
Влада Врне Горе усвојила Извјештаји о преговорима о граници са Србијом и БиХ

Подгорица - Влада Црне Горе донијела је Акциони план за спровођење Стратегије интегрисаног управљања границом за 2018. годину, који је усаглашен система интегрисаног управљања границом у складу са препорукама и најбољом праксом ЕУ.

"Усвојени су и Извјештај о вођењу преговора делегација Црне Горе и Србије за закључивање споразума о граничним прелазима и пограничном саобраћају с предлозима споразума и протокола", саопштила је Служба Владе за односе са јавношћу.

У саопштењу се наводи да је усвојен и Извјештај о вођењу преговора за закључивање Протокола о одређивању тромеђне граничне тачке између Црне Горе, Србије и БиХ, са Приједлогом протокола.

Утврђен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма којим се стварају реални основи за унапређење правног оквира.

Приједлогом се, између осталог, дефинише правни основ за доношење националне процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма и даје посебан акценат на њеној примјени.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије за интегрисано управљање миграцијама у Црној Гори за период 2017-2020. година, за 2018. и 2019. годину и усвојила Извјештај за 2017. годину.

Указано је да су тежишне активности надлежних органа у извјештајном периоду биле усмјерене на стварање нормативних претпоставки за наставак реформи у области миграција, односно хармонизације унутрашњег законодавства са правом ЕУ.

Нови Акциони план је значајан и специфичан и по томе што су њиме истовремено обухваћена питања миграција и азила.

Планирани циљеви и мјере јасно упућују на посвећеност Црне Горе да ово подручје уреди у складу са највишим међународним стандардима, чиме ће се обезбиједити ефикасна заштита лица којима је потребна међународна заштита, уз иствремено смањење могућности злоупотреба овог система у сврхе економских и социјалних миграција.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије за смањење ризика од катастрофа за период 2018-2019. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана