Vidović: MUP da se žali na oslobađajuću presudu Tompsonu

Srna
Vidović: MUP da se žali na oslobađajuću presudu Tompsonu

Zagreb - Javni pravobranilac Hrvatske Lora Vidović očekuje da će policija uložiti žalbu na odluku prekršajnog sudije u Slunju, koji je Marka Perkovića Tompsona oslobodila odgovornosti za uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na koncertu u Slunju 5. avgusta prošle godine.

"Nadam se da će ovlašteni podnosilac žalbe postupiti u zakonskim okvirima i na osnovu prakse Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda", rekla je Vidovićeva.


Sudija u ovom predmetu je prihvatila da je ustaški poklič sastavni dio Tompsonove pjesme "Čavoglave" i u njenom izvođenju nije našla elemente prekršaja protiv javnog reda i mira.

Portal "Jutarnji.hr" prenosi da je prvi stav hrvatskog MUP-a, nakon presude, bio da ne bi trebalo da žale na prvostepenu odluku.

Međutim, bez ulaganja žalbe, viša pravosudna tijela nemaju priliku da donose odluku i ujednačavaju sudsku praksu.

Javni pravobranilac Hrvatske je u izvještaju za 2017. već navela da je Visoki prekršajni sud već zauzeo stav o nedopustivosti /neo/ustaške ikonografije i pozdrava, a na isti način se o korištenju fašističkih simbola izjasnio i Ustavni sud.

Prekršajni sud u Slunju oslobodio je 2. maja kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona optužbi za remećenje javnog reda i mira zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" na koncertu u Slunju.

Sud je odlučio da Tompson nije podsticao mržnju ovim pokličem tokom izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" na koncertu 5. avgusta prošle godine na proslavi "Oluje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana